Ruská raketa nad Polskem. NATO zůstává ostražité, vzkazuje Brusel

30.12.2023 9:45

Podle některých informací se ruská raketa během pátečního útoku na ukrajinská města dostala až 40 kilometrů do polského vzdušného prostoru. Polsko požaduje vysvětlení. Podle ruského chargé d'affaires však nebyl poskytnut dostatek důkazů, zda se doopravdy jednalo o ruskou střelu. O události jednal polský prezident Andrzej Duda s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. „NATO zůstává ostražité,“ sdělil Stoltenberg.

Ruská raketa nad Polskem. NATO zůstává ostražité, vzkazuje Brusel
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Rakety - ilustrační foto:

Polsko požaduje po Rusku vysvětlení pro narušení polského vzdušného prostoru ruskou raketou tak i okamžité zastavení těchto aktivit, uvedlo v pátek večer polské ministerstvo zahraničí.

Podle generálního štábu polských ozbrojených sil měla ruská raketa vstoupit do polského vzdušného prostoru v pátek ráno. „Rádi bychom vás informovali, že v pátek v 7.12 hodin místního času narušil polský vzdušný prostor od ukrajinských hranic objekt, který po necelých třech minutách opustil polské území. Identifikujeme jej jako ruskou manévrovací raketu,“ uvedl generální štáb polských ozbrojených sil na svém oficiálním účtu na sociální síti X.

V této době Rusko ostřelovalo ukrajinská města. Pod útokem se octla města jako Charkov, Oděsa, Kyjev nebo Lvov, přičemž šlo o jeden z největších útoků ruské armády za posledních několik měsíců.

Systémy polské protivzdušné obrany byly v pohotovosti. „Dále byly letouny F-16 nasměrovány do oblasti, kde raketa překročila polský vzdušný prostor, a hlídkovaly v této oblasti. Kromě toho byly za účelem ověření údajů z radiolokačních systémů nasměrovány síly a prostředky pozemních sil, vzdušných sil a také sil územní obrany, aby sledovaly trajektorii letu objektu na zemi,“ informoval generální štáb v pátek krátce před pátou hodinou odpoledne.

Podle velitele polských ozbrojených sil Wieslawa Kukuly ruská raketa vstoupila na polské území na téměř tři minuty a poté se vrátila zpět do ukrajinského vzdušného prostoru. Raketa tak měla doletět až 40 kilometrů do polského území. O události informovala i britská BBC.

Reakce Ruska

Tisková agentura RIA Novosti citovala ruského chargé d'affaires ve Varšavě Andreje Ordaše. Podle něj Polsko pro narušení jejich vzdušného prostoru neposkytlo žádné důkazy.

„Byl mi předán lístek, který obsahoval nepodložené tvrzení, že údajně ráno 29. prosince narušil polský vzdušný prostor letecký objekt, který polští specialisté identifikovali jako ruskou řízenou střelu. Nebyl předložen žádný důkaz. Moje žádost o doložení toho, co bylo v poznámce uvedeno, byla odmítnuta,“ uvedl podle RIA Ordaš, citovala agentura Reuters.

„Jasně jsem řekl chargé d'affaires, že opakování takových pokusů se setká se silnější reakcí ze strany Polské republiky, protože to testuje naši efektivitu a náš přístup k obraně. Ujišťuji vás, že pokud se to bude opakovat, jsme schopni rychle a efektivně reagovat," řekl polský náměstek ministra zahraničních věcí Władysław Teofil Bartoszewski podle Polsat News.

Pokud by se incident měl opakovat náměstek ministra Bartoszewski uvedl, že pokud by raketa „doletěla o kus dál na území, byla by sestřelena“.

V reakci na ruskou raketu na polském území jednal na mimořádném zasedání polský prezident Andrzej Duda s ministrem obrany Waldyslawem Kosiniakem-Kamyszem. V souvislosti s „výskytem neidentifikovaného objektu v polském vzdušném prostoru státní služby okamžitě jednaly“ uvedl ministr obrany.

V pátek ve 13 hodin začalo naléhavé zasedání Úřadu národní bezpečnosti za účasti prezidenta Andrzeje Dudy, ministra národní obrany Władysława Kosiniaka-Kamyše, náčelníka generálního štábu generála Wiesława Kukuły a operačního velitele ozbrojených sil generála Macieje Klisy, informoval polský deník Polsat News.

Dnes ráno polský generální štáb informoval, že náčelník generálního štábu Wiesław Marian Kukuła si o události telefonoval s velícím generálem armády USA v Evropě a v Africe, Christopherem G. Cavolim. „Generálové zhodnotili interoperabilitu národních a spojeneckých systémů protivzdušné obrany a přislíbili další spolupráci v případě podobných incidentů,“ informoval polský generální štáb.

Co na to NATO?

Informován byl o události i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „Právě skončil rozhovor prezidenta Andrzeje Dudy s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Rozhovor se týkal narušení polského vzdušného prostoru. S našimi spojenci jsme od počátku v neustálém kontaktu,“ sdělil prostřednictvím sociální sítě X mluvčí polského prezidenta Marcin Mastalerek.

NATO situaci monitoruje. „Hovořil jsem s předsedou Andrzejem Dudou o raketovém incidentu v Polsku. NATO je solidární s naším cenným spojencem, situaci monitorujeme a budeme v kontaktu, jak budou zjištěna fakta. NATO zůstává ostražité,“ uvedl na X generální tajemník NATO Stoltenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Válce na Ukrajině velel generál USA Cavoli, nyní tam poslali nového generála USA , ten to prý vyřeší., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 30.12.2023 15:17:13
Polsko požaduje vysvětlení po Rusku, jak to že v Polsku létala nějaká malá raketa a oni neví jaká raketa, přitom nad územím má být podle západu nejméně 422 satalitů NATO a další průzkumná letadla, drony a hromaty jiných technických prostředků

|  7 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…