Ruské a syrské letectvo prý shazuje na Ghútu barelové bomby, lidé čekají na smrt, mezi oběťmi jsou i děti

22.02.2018 13:00

Stovky mrtvých a tisíce zraněných lidí čekajících na smrt, to je důsledek syrských a ruských naletů na oblast východně od Damašku. Organizace Amnesty International nálety označila za válečný zločin epických rozměrů.

Ruské a syrské letectvo prý shazuje na Ghútu barelové bomby, lidé čekají na smrt, mezi oběťmi jsou i děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: V ulicích Damašku

Syrské a ruské letectvo ničí obyvatele enklávy východní Ghúta masivním bombardováním, jen během pondělí a úterý si vyžádalo 250 mrtvých a zhruba 1 200 zraněných lidí. Server Aktuálně.cz informoval, že během středy pak přibylo dalších padesát obětí. V oblasti východně od metropole Damašku pět let v obklíčení vládních vojsk žije okolo 400 tisíc lidí. V srpnu 2013 tady zemřelo přes tisíc místních po útoku sarinem, který vyšetřovatelé Organizace spojených národů připsali režimu Bašára Asada.

Humanitární situace v enklávě je podle OSN, která žádá příměří, katastrofální. Lidé nemají kam utéci před bombardováním a jsou zcela odříznuti od potravin, léků a paliv. „Letadla a vrtulníky jsou neustále na obloze,“ popisuje bombardování agentuře Reuters záchranář Sirádž Mahmúd.

VIDEO ZDE

Mnoho lidí tu tak bez jakékoli možnosti úniku doslova čeká na smrt. „Čekáme, až na nás přijde řada zemřít. To je jediné, co mohu říci,“ řekl zoufalý dvaadvacetiletý Bilál Abú Saláh, jehož manželka je v pátém měsíci těhotenství a čeká jejich první dítě. Cílem náletů jsou také nemocnice, tržiště, hustě osídlené čtvrti, podobně jako tomu bylo během roku 2016 ve východním Aleppu.

Syrská armáda pak vzala město útokem, po dohodě se zbývající civilisté i ozbrojení povstalci přesunuli jinam. Syrský režim znovu používá takzvané barelové bomby naplněné chemikáliemi a kusy kovu. Podobně si to prý ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov představuje ve východní Ghútě. „Chceme naši zkušenost získanou při osvobozování Aleppa použít v Ghútě,“ řekl.

Dvě povstalecké organizace, které ovládají východní Ghútu s Ruskem podepsaly na konci minulého roku dohodu o deeskalaci konfliktu. Podle německého deníku Der Spiegel se zřejmě syrská armáda za pomoci Hizballáhu a íránských Revolučních gard chystá na pozemní zteč východní Ghúty. Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu vyzval k příměří, které by umožnilo civilistům evakuaci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…