Rusko? Hrozné. Putin dusí, straší a drtí. Šimon Pánek se na ČT rozjel, dozvuky konce Člověka v tísni

18.12.2019 20:35

Organizaci Člověk v tísni ruské ministerstvo spravedlnosti zařadilo na seznam organizací, které jsou v Rusku nežádoucí. Cvičí prý lidi na protivládní protesty. Ředitel humanitární společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek v pořadu Interview na ČT24 hovořil o tom, co Člověk v tísni v Rusku dělá a čím vadí. „Putin se snaží kriticky smýšlející část společnosti zadusit, vystrašit a dostat do kouta. Naše podpora zvenčí je to poslední, co potřebuje,“ říká Pánek.

Rusko? Hrozné. Putin dusí, straší a drtí. Šimon Pánek se na ČT rozjel, dozvuky konce Člověka v tísni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

„To, že nás Rusko zařadilo na seznam nežádoucích organizací, se snaží především odstřihnout vlastní organizace od komunikace se zbytkem světa, od podpory, od informací, technických dovedností a podobně,“ řekl na úvod Pánek s tím, že to není primárně proti Člověku v tísni, ale proto, že jejich desetiletá podpora ruské občanské společnosti se už dostala pravděpodobně do hledáčku lidí, kteří se tím zabývají.

Anketa

Podporujete stávky a hladovky za klima?

2%
98%
hlasovalo: 20320 lidí

Odmítá slova poslance Adalbiho Šchagoševa z vládní strany Jednotné Rusko o tom, že by cvičili agenty a koordinátory protestních nálad. „Nevím, jak si to Šchagošev představuje. V normální společnosti je normální sezvat lidi, kteří když mají podobný názor, tak vyjdou do ulic, kde jej svobodně vyjadřují. V této zemi se nechce dovolit dialog, není připravena na otázky a nechce čelit výzvám. Takovou mocenskou strukturu irituje, že si někdo dovolí pověsit někam na internet výzvu ‚sejdeme se na náměstí xy‘,“ podotkl Pánek.

„My tam ty lidi pouze podporujeme, třeba v tom, jak lépe pracovat s webovými stránkami. Nikdy neděláme to, že bychom něco někam vyváželi,“ přiblížil náplň Člověka v tísni v Rusku vědom si toho, že Rusku samozřejmě jakákoli podpora kriticky fungující občanské společnosti vadí.

„Putina a jeho souputníky irituje v podstatě kdokoli, kdo je v nějakém spojení s těmi, jež svolávají demonstrace, kde poukazují na manipulaci voleb, na obrovskou korupci, strašně špatné životní prostředí, na zatajování informací nebo na obrovské množství domácího násilí, sebevražd. Prostě na to, že ruská společnost je v hrozném stavu,“ konstatoval výkonný ředitel společnosti Člověk v tísni.

„Ruský prezident se snaží kriticky smýšlející část společnosti zadusit, vystrašit a dostat do kouta. Tyto aktivisty, intelektuály, učitele, vědce potřebuje odříznout od podpory zvenčí, to je první krok. Druhým krokem je pak je zdrtit,“ zdůraznil Pánek.

V očích Rusů však prý společnost převážně není v tak špatném stavu. „Značná část Rusů prezidentu Putinovi věří. Ruský režim má pod kontrolou veškeré sdělovací prostředky. Nacionálně hrdinská propaganda stále vítězí,“ uvedl Pánek. Jak dlouho bude Putinovi procházet hledání vnějších nepřátel, akce na Ukrajině a vyostřování vztahů mezi Ruskem a Západem, je podle něj otázka.

Mnoho Rusům podle jeho slov vadí, že tamní životní prostředí je ve značné části měst jedovaté. Že v Rusku ročně umírají tisíce žen na to, že je umlátí vlastní manželé a ruský parlament odmítne přijmout zákon proti domácímu násilí s tím, že je to normální, nebo že zde panuje obrovská korupce. Jsou na to však zvyklí. „Obyčejní Rusové vydrží o hodně víc než lidé ve střední Evropě, kteří by se dávno začali bouřit,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…