Rusko a Čína nás nemohou porazit, řekl v posledním projevu Obama

11.01.2017 9:21

44. prezident USA Barack Obama se rozloučil s národem. Ve svém posledním projevu varoval Američany, aby neoslabovali svou zemi vzájemnými půtkami, tahanicemi a sváry. Pokud Amerika zůstane skutečně demokratická, nemůže jí podle odcházejícího prezidenta porazit ani Rusko, ani Čína. Právě v demokracii je podle Obamy síla, díky které jsou dnes USA lepším místem, než byly před osmi lety, když se ujímal úřadu. „Dokázali jsme to,“ prohlásil hrdě Obama.

Rusko a Čína nás nemohou porazit, řekl v posledním projevu Obama
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama pronesl před veřejností svůj poslední projev v roli prezidenta. Za devět dní nahradí prvního prezidenta USA černé pleti Donald Trump. V Chicagu pronesl Obama projev, který zabral tři čtvrtě hodiny i proto, že byl opakovaně přerušován dlouhými potlesky. Klíčové body z tohoto projevu přinesl server deníku Washington Post.

„Ameriko, oslabujeme svá vzájemná pouta, když dovolujeme, aby byl náš politický dialog tak zničující, že lidé s pevným charakterem raději nechtějí vstupovat do veřejného života,“ zlobil se v projevu Obama. Spojené státy došly až tak daleko, že se vzájemně očerňují, své názorové oponenty označují zlovolnými jmény. „Oslabujeme svá pouta, když o některých Američanech říkáme, že jsou víc Američany než naši spoluobčané. Popisujeme celý politický systém jako nevyhnutelně zkažený, obviňujeme své vůdce, aniž bychom vzali v potaz svou vlastní roli při zvolení těchto vůdců,“ pokračoval odcházející prezident.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Kritizoval snahu některých politiků činit z ekonomických problémů země problémy rasové. V jemné narážce na svého nástupce Donalda Trumpa poznamenal, že nelze tvrdit, že bílá střední třída těžce pracuje, zatímco barevné menšiny „se vezou“. Kdybychom na tuto tezi přistoupili, najdeme po čase Ameriku, kde budou ti nejchudší bojovat v podstatě o přežití, zatímco nejbohatší Američané se opevní v soukromých ostrůvcích blahobytu. To by Američané neměli dopustit. Podle odcházejícího prezidenta by si měli vzájemně naslouchat. Bílí Američané by měli naslouchat ostatním menšinám, stejně jako příslušníci menšin musí naslouchat oné většině. Jen tak bude Amerika silná.

Když se Obama stal prezidentem, mluvilo se o post-rasové Americe. Tato vize však nebyla reálná. V zemi dál přetrvávají rasové problémy. Amerika se sice za posledních 30 let velmi změnila, ale nezměnila se tolik, jak by bylo podle končícího prezidenta třeba.

Obama se přesto domnívá, že je Amerika lepším místem, než byla před jeho zvolením. Jestliže před svým prvním volebním vítězstvím sliboval, že učiní Spojené státy lepší, po osmi letech může říci, že se to podařilo. Uznal ovšem, že z tohoto pokroku netěžili všichni stejně. Někde se dařilo víc, jinde méně. To je problém, se kterým se budou demokraticky zvolení politici potýkat vždy. Navzdory různým těžkostem se Obamovi podařilo prosadit základní zdravotní pojištění pro miliony spoluobčanů v programu Obamacare a vznikla nová pracovní místa.

Zmínil i islám

Věnoval se i zahraničním otázkám. Zkritizoval fanatiky, kteří o sobě tvrdí, že bojují ve jménu islámu. Neušetřil ani autokratické politiky, kteří v demokracii vidí ohrožení vlastní vlády. Američany požádal, aby si nenechali vzít demokracii. „Pokud jste unavení z debat s cizinci na internetu, promluvte si s jedním z nich ve skutečném životě,“ žádal končící prezident.

Vysloužil si dlouhotrvající potlesk. Dav v Chicagu, kde Obama své prezidentství zahajoval, začal skandovat, že žádá prezidenta o další čtyři roky jeho vlády, ale Obama je upozornil, že něco takového v demokracii není možné. Za deset dní už povede Ameriku někdo jiný. Bude to Donald Trump a Obama je odhodlán udělat vše proto, aby moc byla předána klidně a bez problémů. Právě v poklidném předávání moci je jeden z pilířů americké demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…