Rusko blokuje přístup k Černému moři. Pravý důvod? Jsou dvě verze

18.02.2022 12:22

Ruské válečné lodě blokují Ukrajině přístup k Černému moři. Ruská vláda o víkendu oznámila, že se jedná o námořní cvičení s ostrou palbou. Mohlo by však znamenat přípravu na ruskou invazi, informuje iDNES.cz.

Rusko blokuje přístup k Černému moři. Pravý důvod? Jsou dvě verze
Foto: Youtube repro
Popisek: Loď ruské pohraniční stráže naráží do ukrajinského remorkéru

Ruská vláda o víkendu vydala varování, aby se lodě a letadla celý týden vyhýbala velkým částem severní části Černého moře a přilehlému Azovskému moři, údajně kvůli nadcházejícímu námořnímu cvičení s ostrou palbou.

Namísto cvičení však ruské námořnictvo vytváří blokádu jižního pobřeží Ukrajiny, která by mohla být součástí příprav na rozsáhlou ruskou vojenskou intervenci.

Původní zdroj ZDE

Ukrajinský Institut strategických černomořských studií 9. února zveřejnil mapu, na níž jsou vyznačeny oblasti Černého a Azovského moře, kterých se tato oznámení týkají.

Výstrahy platí od neděle 13. února do následující soboty 19. února. Ačkoli se blokáda týká ukrajinských přístavů, zatím ale není jasné, zda se ruské námořnictvo bude snažit aktivně jinak blokovat i zahraniční lodě, plující do těchto vod.

Ať už se bude vyvíjet situace jakkoliv, záměr takového cvičení s ostrými střelbami představuje riziko pro každého, kdo se nachází v oblasti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …