Rusko dle Kerryho separatisty na východě Ukrajiny financuje a koordinuje

25.04.2014 8:16

Rusko neučinilo za celý týden od dohody v Ženevě jediný konkrétní krok, který by pomohl uklidnit situaci na Ukrajině. Na mimořádné tiskové konferenci to ve čtvrtek večer místního času (v noci na dnešek SELČ) prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry. Šéf americké diplomacie řekl, že není pochyb o tom, že Rusko separatisty na východě Ukrajiny financuje a koordinuje. Pokud prý přístup nezmění, bude to pro Moskvu „vážná a nákladná chyba".

Rusko dle Kerryho separatisty na východě Ukrajiny financuje a koordinuje
Foto: hns
Popisek: Ruský agent, koláž

„Svět ví, že mírumilovní demonstranti nechodí na shromáždění s granátomety," řekl Kerry s odkazem na to, že Moskva označuje separatistické akce na Ukrajině za poklidné demonstrace a že účastníci protestů proti nové prozápadní vládě se jen brání proti krajním pravicovým radikálům.

Podle Kerryho zbývá Moskvě jen málo času, neboť okno pro změnu v přístupu k ukrajinské krizi se uzavírá. Dodal, že Kyjev se od počátku snaží dostát svým závazkům ze Ženevy a že opakovaně vyzývá k dialogu. Moskva však podle Kerryho doposud ani jednou neučinila takový krok, který by přinutil separatisty opustit okupované ukrajinské úřady a zabraná veřejná prostranství.

Rusko nezasahuje jen propagandou

Kerry v prohlášení obvinil Rusko, že do dění na Ukrajině zasahuje nejen propagandou. Separatisté, kteří kontrolují na východě země několik měst, mají prý moderní zbraně, nové uniformy a další vybavení a pohybují se ve formacích, což odpovídá vojenskému výcviku. Podle amerického ministra není pochyb o tom, že na tom má Rusko podíl.

Zmíněné ujednání z Ženevy, kde se před týdnem ve čtvrtek ministři USA, EU, Ruska a Ukrajiny dohodli na mírovém řešení krize, předpokládá vyklizení obsazených úřadů, složení zbraní, ústavní reformy a dialog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…