Rusko má okamžítě vrátit Krym, burcoval Vystrčil. Pak „potvrdil podporu“ selfíčkem se Zelenským

24.08.2021 18:12 | Ze sítí

Miloš Vystrčil odletěl podpořit Ukrajinu. Rusko má podle něj okamžitě vrátit Krym. Padlo srovnání s mnichovskou dohodou. „Ne o nás bez nás, ale pro vás s námi!“ hřímal předseda Senátu v Kyjevě. A na závěr bylo i selfie se Zelenským.

Rusko má okamžítě vrátit Krym, burcoval Vystrčil. Pak „potvrdil podporu“ selfíčkem se Zelenským
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil vyrazil na Ukrajinu. V pondělí 23. srpna se v Kyjevě zúčastnil inauguračního summitu Krymské platformy, která má vytvořit synergii Ukrajiny a mezinárodního společenství s cílem uspíšit deokupaci poloostrova. Během summitu se neoficiálně setkal i s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským. Vystrčil navštívil také krymskou administrativní hranici v Chersonské oblasti.

„Jsem rád, že se Česká republika a Evropská unie jednoznačně v rámci Krymské konference připojí k Ukrajině a budou společně tlačit na Rusko, aby se chovalo v souladu s mezinárodním právem a opustilo území, které anektovalo,“ řekl Miloš Vystrčil pro Českou televizi.

Na summitu Krymské platformy Vystrčil ve svém projevu územní celistvost Ukrajiny rovněž podpořil. „My u nás někdy o mnichovské dohodě hovoříme, že se stala ‚o nás bez nás‘. A my jsme tady dnes pro to, pane prezidente, aby to bylo ‚pro vás – pro Ukrajinu – s námi.“

V úterý 24. srpna se následně předseda Senátu zúčastnil oslav 30. výročí nezávislosti Ukrajiny včetně vojenské přehlídky. Po oficiálních oslavách čeká předsedu horní parlamentní komory jednání s parlamentním protějškem, předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny Dmytro Razumkovem. Dále se setká s legendárním vůdcem Krymských Tatarů Mustafou Džemilevem a předsedou Medžlisu (parlamentu) krymskotatarského národa Refatem Čubarovem.

S prezidentem Vladimirem Zelenským měl prý Vystrčil dlouhou neformální rozmluvu. Co se během ní asi upeklo?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AZy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…