Rusko nehodlá podřídit internet totální kontrole, ujišťuje Putin

01.10.2014 15:25

Rusko nehodlá omezovat přístup občanů k internetu, bude ale dál důsledně likvidovat webové stránky s nezákonným obsahem a bránit se rostoucímu počtu hackerských útoků ze zahraničí. Na schůzi ruské Bezpečnostní rady to dnes v Moskvě prohlásil prezident Vladimir Putin. Počet cílených útoků z ciziny proti ruským serverům se podle šéfa Kremlu za poslední půlrok mnohokrát zvýšil.

Rusko nehodlá podřídit internet totální kontrole, ujišťuje Putin
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vlladimir Putin

Na ruském internetu se dlouho před dnešním Putinovým projevem spekulovalo o chystaných omezeních, jimiž má Kreml zabraňovat nepohodlnému obsahu. Nechyběly předpovědi, že Moskva ruské uživatele internetu v případě vnitropolitické krize od vnějšího světa úplně odpojí.

Putin to ale dnes popřel. Ochrana ruského internetu sice bude posílena a stránky s „nezákonným obsahem" budou dál důsledně likvidovány, přístup k internetu se ale omezovat nebude a státní kontrola internetového provozu se nepřipravuje. „O žádných omezeních ani nepřemýšlíme," snažil se rozptýlit obavy ruských blogerů Putin.

Šéf Kremlu nepřímo obvinil Washington, že internet zneužívá ke svým cílům

V Rusku na obsah webových stránek dohlíží cenzurní organizace Roskomnadzor, která má podle loni schválených zákonů právo zablokovat bez soudního rozhodnutí škodlivé webové stránky. Jde zejména o informace o sebevraždách, dětskou pornografii nebo šíření drog. Podle obav ruských ochránců lidských práv ale podobná praxe otevírá dveře ke svévolnému postihování alternativních politických názorů.

„Přísně a důsledně budeme podle zákona zavírat stránky se zakázaným obsahem," prohlásil prezident podle agentury TASS. „Musíme vypracovat i soubor opatření v oblasti informační bezpečnosti. Omezovat přístup na síť nebo podřizovat provoz totální kontrole ale v úmyslu nemáme," řekl Putin.

Šéf Kremlu nepřímo obvinil Washington, že internet zneužívá ke svým cílům. „Některé země zneužívají svého dominantního postavení v internetu k dosažení svých hospodářských, ale i vojenských a politických cílů," uvedl Putin. Do souvislosti se zostřením mezinárodní situace dal i rostoucí počet hackerských útoků na ruské servery. „Jejich nynější počet je s loňskem nesrovnatelný. Intenzita přímo závisí na stavu mezinárodních vztahů," upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …