Rusko není Srbsko, varoval v ČT Rupnik. Popsal, jak vnímá ukrajinskou krizi

13.02.2015 19:11

Politolog Jacques Rupnik byl hostem pátečního Interview ČT24, kde rozebíral situaci na Ukrajině. Hned na úvod poznamenal, že dodržování dohody o příměří bude velmi náročné. Především na Rusku bude, aby ukázalo politickou vůli dohody dodržovat. Míst, na kterých se to může zadrhnout, je podle Rupnika dost. Politolog zavzpomínal také na válku na Bálkáně a předestřel, jaké úkoly leží před ukrajinskou vládou. Hovořil také o médiích, která by se nad sebou měla zamyslet.

Rusko není Srbsko, varoval v ČT Rupnik. Popsal, jak vnímá ukrajinskou krizi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jacques Rupnik

"Jakmile dojdete k bodům jako stažení ruských vojáků z východu Ukrajiny, pak Rusko také může říct, my jsme ale nikdy nepřiznali, že tam máme vojáky. Dalším bodem je stažení těžkých zbraní, ale kdo na to bude dohlížet?" ptal se Rupnik. "Nejsložitější otázkou je, jestli je na straně Ruska politická vůle dohodu dodržovat," pokračoval politolog, který poukazoval na to, že by se separatistům nedařilo zdaleka tak dobře, kdyby jim ruská armáda nepomáhala.

Pozor na zkušenost z Balkánu

Obratem připomněl i první dohodu z Minsku minulého roku, která byla velmi rychle porušena, proto jsou teď všichni tak opatrní. Zavzpomínal také na válku na Balkáně v 90. letech, kde se o příměří jednalo v podstatě tři roky. "Možná i proto si teď všichni uvědomují, jak je to vážné, že nejde jen o Ukrajinu, ale také o vztah Ruska k Ukrajině a o vztah Ruska k Evropě," podotýká Rupnik.

A co říká na možnost dodávek zbraní Ukrajině ze Západu? Jde o odpověď na skutečnost, že Putin separatisty vyzbrojuje, jenže kdyby k tomu opravdu došlo, tak se eskalace bude dál přiostřovat. "Tomu se Evropané snaží zabránit, i když prezident Obama je v tom velice váhavý. Možná toho využili Evropané, aby řekli Putinovi, tak teď se musíme domluvit."

V tu chvíli Rupnik znovu zavzpomínal na válku na Balkáně, kde se také hovořilo o vyzbrojování oponentů Srbska. "Tady je ale jeden velký rozdíl: Rusko není Srbsko," varoval politolog. Ruský prezident otevřeně ukazuje, kam směřuje své ambice, když otevřeně vyhlašuje, že hodlá bránit i Rusy žijící v zahraničí. A Ukrajina je prostor, který je sdíleným zahraničím jak Ruska, tak EU.

Modernizace ekonomiky bude stát obrovské peníze

Ukrajina v prvé řadě usilovala o udržení jednotného území, v rámci něhož pak může proběhnout decentralizace. "Decentralizace sama o sobě není špatná věc, prošla jí Velká Británie i Německo. To, co v Kyjevě vyvolává obavy, je fakt, že jim decentralizaci doporučovali zvenčí - z Ruska. Otázkou potom je, zda se podaří zreformovat ukrajinskou ekonomiku i v oněch decentralizovaných oblastech," upozornil Rupnik.

Východ Ukrajiny je totiž navázán na Rusko a tamní ekonomika stojí ještě na sovětských základech. Proměna ekonomiky na Ukrajině bude stát obrovské peníze, přičemž v tuto chvíli stát stojí nad propastí bankrotu. I prezident Petro Porošenko vzešel z okruhu oligarchů, kteří dříve podporovali korupční systém ve své zemi. Teď bude tedy záležet na tom, jestli se to změní. "Podaří se to jen s pomocí EU," upozornil Rupnik.

Evropa se také snaží být určitým zprostředkovatelem v tomto konfliktu, a pokud uspěje, může dojít i ke zmírnění sankcí, pokud Evropa neuspěje, situaci to prý značně zkomplikuje.

Média by se měla zamyslet

Nakonec řekl i pár slov k útoku na Charlie Hebdo. Po tragédii si totiž francouzské úřady stěžují, že útok proběhl takřka v přímém přenosu a vše, co se kolerm tohoto otřesného případu dnes děje, můžeme sledovat téměř živě. Podle Rupnika to určitě není úplně dobře, ale není na úřadech, aby hledaly cestu, jak cenzurovat vysílání. Zamyslet by se měla spíše sama média nad tím, co vysílají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…