Rusko neuspělo se svou snahou zrušit výhody pro homosexuály v aparátu OSN

25.03.2015 6:45

Loni v červenci rozhodl generální tajemník OSN Pan Ki-mun o vyplácení benefitů, obdobných příplatkům pro heterosexuální manželství, pro homosexuální páry z řad personálu světové organizace. Rusko chtělo v úterý na půdě OSN toto rozhodnutí zablokovat, nezískalo ale dostatek hlasů.

Rusko neuspělo se svou snahou zrušit výhody pro homosexuály v aparátu OSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Až do letošního léta se rodinný stav zaměstnanců OSN řídil legislativou státu, odkud pocházeli. Rozhodnutím Pan Ki-muna ale nyní OSN uznává platnost veškerých homosexuálních manželství, pokud byla uzavřena v zemi, jež takové svazky umožňuje. V důsledku toho OSN nyní přiznává gayům a lesbám příslušné příplatky bez ohledu na právní poměry v jejich domovské zemi.

Rusko vyvolalo hlasování, jímž chtělo rozhodnutí generálního tajemníka zvrátit. Proti ruskému návrhu se postavilo 80 zemí, 43 států návrh podpořilo. Sedmatřicet zemí se zdrželo hlasování a dalších 33 států nehlasovalo.

"Musíme jasně pojmenovat, o co se dnes Rusko pokusilo," komentovala ruský návrh stálá zástupkyně USA v OSN Samantha Powerová. "Chtělo poškodit autoritu generálního tajemníka OSN a exportovat svou domácí nenávist vůči gayům a lesbám," uvedla v prohlášení.

Rusko je kritizováno za zákon zakazující propagaci homosexuality

Rusko se předloni stalo terčem kritiky za kontroverzní zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Zákon, který podle kritiků omezuje svobodu slova, má širokou podporu ruské veřejnosti. Obviňování z represí proti sexuálním menšinám Moskva rozhodně odmítá.

Ruský zástupce Pjotr Iljičev před úterním hlasováním řekl, že OSN by se měla vrátit k dřívějšímu stavu, kdy o právech homosexuálů rozhodovala národní legislativa, nikoli plénum OSN. Světová organizace by podle něj měla respektovat "kulturní odlišnosti a svrchované právo každého státu rozhodovat o vlastních právních normách".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …