Rusko podle USA poslalo povstalcům na Ukrajině tanky a raketomety

14.06.2014 6:25

Spojené státy obvinily v pátek večer Rusko, že poslalo v posledních dnech proruským separatistům na východě Ukrajiny tanky, raketomety a další těžké zbraně. Americké ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters uvedlo, že o tom svědčí videozáznamy na internetu.

Rusko podle USA poslalo povstalcům na Ukrajině tanky a raketomety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lehký tank Praga LTP v celé své kráse

Washington tímto potvrdil čtvrteční zprávy ukrajinských úřadů, že tři ruské tanky pronikly v uplynulých třech dnech přes rusko-ukrajinskou hranici. Podle agentury Reuters toto obvinění nepochybně dále prohloubí napětí ve vztazích Moskvy a Washingtonu.

„Domníváme se, že separatisté na východě Ukrajiny dostali z Ruska těžké zbraně a vojenskou techniku, včetně ruských tanků a raketometů," uvedla v prohlášení mluvčí americké diplomacie Marie Harfová.

Harfová na tiskové konferenci předtím řekla, že konvoj tří tanků T-64, několika raketometů Grad a dalších vojenských vozidel překročil v minulých třech dnech hranici mezi Ruskem a Ukrajinou. „To je nepřijatelné," konstatovala Harfová a pohrozila Rusku rozšířením sankcí.

V prohlášení mluvčí americké diplomacie sdělila, že o průniku tří tanků přes hranici informoval ve čtvrtek ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov.

Tanky projížděly městy

Video zveřejněné na internetu zachycuje tanky, které byly spatřeny v armádním zařízení na jihozápadě Ruska, jak projíždějí četnými městy ve východní části Ukrajiny, řekla Harfová.

„Rusko bude tvrdit, že tyto tanky byly ukořistěny od ukrajinské armády, ale v dané oblasti neoperuje žádná ukrajinská tanková jednotka. Jsme přesvědčeni, že tyto tanky pocházejí z Ruska," dodala. Podle Harfové také raketomety spatřené ve stejném vojenském zařízení na jihozápadě Ruska byly zaregistrovány v ukrajinském městě Luhansk.

Na pronikání ruské vojenské techniky přes hranice si již ve čtvrtek stěžoval ukrajinský prezident Petro Porošenko svému ruskému kolegovi Vladimiru Putinovi v telefonickém rozhovoru. Moskva podobná nařčení dlouhodobě odmítá.

Spojené státy a jejich evropští spojenci již dříve pohrozili rozšířením sankcí proti Rusku, pokud Moskva nepřestane rebely na východě Ukrajiny podporovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…