Rusko pozemek ve Stromovce vracet nemusí, řádně jej odkoupilo. Čižinský to ale nevzdává

29.06.2021 18:33

Část Stromovky, která patří k ruské ambasádě, není podle Ministerstva zahraničí možné vrátit Praze. Rusko ji totiž dostalo do bezplatného trvalého užívání ještě za dob Sovětského svazu v roce 1972 a následně právoplatně odkoupilo. O navrácení stavu ambasády před rok 1968 se snaží vedení Prahy 7. „Jednáme dál,“ napsal v reakci na rozhodnutí ministerstva Jan Čižinský (Praha sobě).

Rusko pozemek ve Stromovce vracet nemusí, řádně jej odkoupilo. Čižinský to ale nevzdává
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ruské velvyslanectví v Praze

Vedení Prahy 7 k navrácení části Stromovky vyzvalo vládu po událostech vyhoštění ruských diplomatů kvůli zapojení do výbuchu ve Vrběticích. Místo ruských budov by podle nich měla být obnovena veřejně přístupná zeleň. Stav by se měl vrátit do doby před okupací v roce 1968, kdy Sovětský svaz část parku zabral.

Podle Ministerstva zahraničí sice pozemek patří České republice, ale diplomatický servis jej v minulosti poskytl Sovětskému svazu zdarma. „V roce 1972 tehdejší diplomatický servis pozemek smluvně převedl do trvalého bezplatného užívání tehdejšího sovětského velvyslanectví, a to na základě usnesení vlády ČSSR ze dne 17. září 1970,“ píše ministerstvo v dopise vedení Prahy 7, jak informuje server Aktuálně.cz. Po revoluci pak pozemky řádně odkoupila Ruská federace.

Odebrání pozemků by tak porušovalo základní principy mezinárodního práva. Dohoda o návratu pozemků s Ruskem pak podle ministerstva není na stole vzhledem k událostem vzájemného vyhošťování diplomatů kvůli kauze Vrbětice.

Radní Jan Čižinský se ale nevzdává a o rozšíření parku Stromovka prý chce bojovat dál. „Jednáme dál,“ tvrdí Čižinský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…