Rusko proti nám vede informační válku, říká datový analytik. A já nechci, aby se k moci vrátily staré struktury

28.03.2019 17:03

Pro server Reflex.cz promluvil datový analytik František Vrábel. Prozradil, čím vším nás ohrožují Rusko a Čína. A pak prozradil, že se musíme vyrovnat s ještě větší hrozbou, než jsou Moskva nebo Peking. Rusku jde prý v první řadě o peníze, Číně kromě peněz i o šíření ideologie. Tato hrozba se jmenuje Facebook. „K Facebooku chodíme jako ovce na porážku,“ uvedl Vrábel.

Rusko proti nám vede informační válku, říká datový analytik. A já  nechci, aby se k moci vrátily staré struktury
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

Datový analytik František Vrábel, ředitel společnosti Semantic Visions, prozradil, že si vytkl za cíl bojovat s dezinformacemi a s propagandou. Jako člověk narozený v roce 1959 ví prý své o sovětské propagandě a podle svých vlastních slov prostě musí reagovat na to, co vidí kolem sebe. Nestojí totiž o to, aby se k moci vrátily staré struktury, jak jsme je znali před rokem 1989. Usiluje o to, aby si lidé uchovali co nejširší svobodu.

Vrábel je přesvědčen, že Rusko proti nám vede jasnou informační válku. „Já si myslím, že nepochybně jde o informační válku z jejich strany, nepochybně,“ prohlásil. Informačnímu střetu čelíme prý i ze strany Číny a pak také ze strany islámských radikálů, byť prý aktivita této skupiny slábne. Rusko a Čína jsou však stále velmi aktivní.

Vrábel je přesvědčen, že Rusko a Čína jsou velmi aktivní na sociálních sítích. „Oni využívají naše slabiny a to, co jsme jako Západ vymysleli, takže klíčovou roli hrají sociální sítě. Především Facebook, to je platforma, která se podílí na rozvracení demokratického zřízení na Západě nejvýraznější měrou. Jejich princip je ten, že se snaží narušit naši demokracii, protože oni jako nedemokratický stát s námi nedokážou držet krok v byznysu,“ poznamenal Vrábel především na adresu Ruska.

„Oni se snaží působit na ten svět, ve kterém žijeme, aby roztrhali tu naši jednotu, aby s každým mohli jednat samostatně. A protože jsou mistři korupce, koneckonců ruský režim je postavený na korupci, tak si od toho slibují, že budou moct korumpovat ty jednotlivé příslušníky vlády a dosáhnou svého,“ popsal Vrábel aktivity Ruské federace. Rusům jde prý především o peníze, aby nebyli odříznuti od světové ekonomiky.

Číně jde prý i o šíření ideologie. Vrábel to tak alespoň vidí. Vychází přitom z toho, že Čínu řídí komunistická strana, která má zájem na upevňování komunistické ideologie.

Rusové se prý zaměřují i na nadcházející volby do Evropského parlamentu. Podle Vrábela Ruská federace dlouhodobě podporuje radikalizaci společnosti. A v prohlubování radikalizace se jí daří. Demokratické strany na Západě nejsou schopny důrazně reagovat. Faktem je, že demokracie není dokonalá, a když se objeví nějaký problém, Rusko či Čína se ho snaží zveličit a řádně nafouknout. Činí tak jak přes některá média, tak na sociálních sítích.

Rusko prý vynakládá prostředky na extremisty na obou pólech společnosti, aby byla společnost na Západě co nejvíc rozklížena. V tom je prý rozdíl mezi Ruskem a Čínou. Zatímco Rusko podle Vrábela podporuje oba radikální tábory, Čína podporuje jen levicové radikály. S těmi pravicovými prý nechce nic mít.

A bez ohledu na Rusko a Čínu naši demokracii prý ohrožuje Facebook jako takový. „Ten jejich příjem je v tom, že oni ukradnou lidem ty identity, uživatelé o tom zpravidla vůbec nevědí a oni (Facebook) pak prodávají ta data inzerentům,“ řekl Vrábel.

Facebook je schopen zjistit politické preference člověka, množství jeho přátel, sexuální preference i nákupní preference a s těmito daty následně obchoduje. „Když u nás platí ta ochrana osobních údajů, tzv. to GDPR, tak to je jen takové ševelení vánku, to ten Facebook vůbec nepotřebuje, protože k čemu jim je rodné číslo, když o vás jinak vědí úplně všechno. Kdyby se zatnul tipec Facebooku, tak by to rozkližování demokracie, prohlubování těch nálad zdaleka tak nepostupovalo,“ upozornil Vrábel.

Doporučil proto lidem rušit účty na Facebooku. Třeba to tuto společnost donutí chovat se slušně. Lidé však zatím nedali Facebooku nůž na krk. „K Facebooku chodíme jako ovce na porážku. Většina z nás,“ varoval analytik. Facebook o nás prý sbírá tolik dat, že je z něj podle Vrábela v podstatě monstrum.

Dřív sbíraly data jen tajné služby, které byly pod kontrolou vlád, ale Facebook není pod žádnou kabinetní kontrolou. Facebook prostě musíme začít regulovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…