Rusko se dál zlobí na Izrael za sestřelené letadlo. Prý je to ale všechno lež

24.09.2018 12:25

Mezi Ruskem a Izraelem to jiskří. Syrské obranné síly sestřelily výzvědné letadlo Iljušin-20, ale ruská strana obviňuje místo svých syrských spojenců právě Izrael.

Rusko se dál zlobí na Izrael za sestřelené letadlo. Prý je to ale všechno lež
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V ruském městě Kursk se konala přehlídka vojenské připravenosti v rámci pětasedmdesátiletého výročí bitvy v Kurském oblouku

Po sestřelení letadla zemřelo všech patnáct členů posádky a po obviněních Moskvy vážně hrozí, že se stane Izrael pro Rusko stejným „nepřítelem“ jako před třemi lety Turecko, jehož bojové letouny v listopadu 2015 „sundaly“ ruský bombardér Suchoj Su-24. Tehdy se vztahy mezi Moskvou a Ankarou dostaly na bod mrazu a trvalo dlouhé měsíce, než se opět dostaly zpátky na předchozí úroveň.

Tentokrát sice nejde o přímé sestřelení z izraelské strany, ale Moskva viní Tel Aviv z nedbalosti, která k tragédii údajně vedla. „Máme k dispozici objektivní údaje, podle kterých se izraelští stíhací piloti dopustili velmi neprofesionální práce. Přesněji řečeno, šlo o trestuhodnou nedbalost. Výše zmíněné nás vede k jasnému přesvědčení, že za pád našeho letadla nese vinu výhradně izraelská strana,“ cituje deník Haaretz mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova.

Konašenkov také obvinil izraelské vojenské vedení z nekompetentnosti a nedostatku respektu k Rusku. „Izraelská letadla využila Iljušin-20 jako štít, kterým se chránila před protiletadlovou obranou,“ poznamenal dále mluvčí ruského ministerstva obrany, podle kterého také Izrael prokázal velmi málo vděku za to, jak ruská strana v Sýrii hájí zájmy Izraele. „Přímo v Aleppu chráníme židovská sídla a hroby. Pomáhám také přímo izraeleským vojákům.“

Minulý týden ve čtvrtek kvůli tomuto incidentu přicestovala do Moskvy izraelská delegace pod vedením velitele vzdušných sil generálmajora Amikama Norkina. Izraelská strana předložila podrobné informace ve snaze vyvrátit svoji vinu. Přesto včera ruská strana opět hovořila o tom, že za sestřelení jeho výzvědného letadla s patnácti lidmi na palubě může především Izrael. Nicméně, jak si všímají i zahraniční média, prezident Putin ani další ruští představitele nehovoří o žádných odvetných opatřeních.

Ruská tisková agentura TASS oslovila několik expertů, kteří se shodují na tom, že izraelská strana udělá vše pro to, aby dosáhla uklidnění situace. „Rusko hraje v oblasti klíčovou roli, takže není v zájmu Izraele vztahy s Moskvou nějak zhoršovat. S Tureckem šlo nakonec o ještě horší situaci a nakonec se vztahy mezi oběma zeměmi normalizovaly,“ říká Vladimir Fitin z Institutu strategických studií. Naopak experti z jiných zemí považují ruské obviňování za smyšlené a nepodložené žádnými fakty.

Například oceňovaný izraelský publicista Ron Ben-Yishai tvrdí, že nekompetentní není izraelská, ale naopak ruská strana. „Ruská strana navíc lže, když tvrdí, že jsme se nepokusili vše vysvětlit. Vždyť jsme do Moskvy vyslali naši delegaci! Rusům jde patrně o to, aby zamaskovali své vlastní chyby. Tou zásadní je, že neposkytli svým syrským spojencům elektronické signály, které identifikují jejich letadla,“ zmínil Ben-Yishai s tím, že celá kauza mohla být rozdmýchána v rámci boje o moc na ruském ministerstvu obrany.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…