Rusko se obává, aby se EU nezřekla ruských raket

24.08.2014 8:55

Rusko může přijít o Evropu jako zákazníka, který využívá ruské nosné rakety pro vynesení svých družic na oběžnou dráhu. Upozornil na to ruský server newsru.com. „Poslední kapkou" se podle něj stal čerstvý neúspěch s dvojicí družic evropského navigačního systému Galileo.

Rusko se obává, aby se EU nezřekla ruských raket
Foto: red
Popisek: Rusko

Družice vynesla v pátek do vesmíru ruská raketa Sojuz, startující z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně, satelity se však nedostaly na správnou oběžnou dráhu.

Družice systému Galileo by mohly vynášet evropské rakety Ariane-5

„Ukázalo se, že nejvyšší stupeň rakety Fregat neodvedl svou práci až do konce. Družice se nedostaly na předpokládanou dráhu s výškou více než 23.000 kilometrů, ale na eliptickou, jejíž výška sahá od 13.000 do 25.000 kilometrů. Ruská strana přiznala, že chybu udělal právě Fregat. Ke korekci dráhy není podle informovaných zdrojů na palubě družic dost paliva," poznamenal server s připomínkou, že Evropská vesmírná agentura (ESA) zatím hovoří jen o zjištěné odchylce.

Podle zdroje agentury Interfax z raketového průmyslu lze družice odepsat, protože na nynější dráze je nelze použít. Vážnějším důsledkem by však mohlo být, pokud by se Evropa zřekla ruských raket Sojuz. Družice systému Galileo by mohly vynášet evropské rakety Ariane-5, i když by to bylo mnohem dražší.

Vyšetřování příčin selhání ruské rakety má podle serveru začít v pondělí, další starty nejspíše budou mezitím pozastaveny.

Projekt za miliardy eur

Celý navigační systém s centrálou v Praze má mít celkem 30 satelitů, po dokončení bude na třech oběžných drahách po devíti družicích. Další tři satelity, obíhající kolem Země, budou plnit funkci rezervy pro případ poruchy některého z 27 aparátů. První dvojici družic systému Galileo vynesl Sojuz v roce 2011, druhou pak o rok později.

Nynější pár družic představuje první exempláře plně funkčních sériových satelitů systému, který se má stát evropskou obdobou amerického systému GPS nebo ruského Glonass. Podle plánu má být příští rok ve vesmíru 18 družic, plného počtu má systém dosáhnout v roce 2018.

Podle Interfaxu projekt už stál EU šest miliard eur a do roku 2020, odkdy má systém plně fungovat, je prý v plánu vynaložit dalších sedm miliard. Jiné zdroje uvádějí poněkud nižší sumy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…