Rusko, to je nebezpečí. Kalouskova slova na Primě přiměla Filipa k reakci

01.10.2017 12:24

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, předseda lidovců Pavel Bělobrádek a předseda KSČM Vojtěch Filip se zúčastnili předvolební televizní Partie na TV Prima. Kromě účtenkovky se probírala také migrační krize a nechyběly ani známky vládě.

Rusko, to je nebezpečí. Kalouskova slova na Primě přiměla Filipa k reakci
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na sjezdu

Úvodem se všichni tři muži vyjádřili ke hře účtenkovka, která dnes začala a má podporovat elektronickou evidenci tržeb. „Je otázka, jestli to nebude dražší než samotný výnos EET,“ sdělil Filip. „Z účtenkovky také nejsme úplně nadšeni. Není úplně nutná. Nicméně EET je projekt, který je potřeba vyhodnotit,“ poznamenal pak Bělobrádek k aktuální problematice. Podle svých slov v minulosti navrhl různá opatření, jak co nejvíce eliminovat rizika. 

„Účtenkovou loterii pokládáme za velmi nákladnou obludnost,“ řekl kriticky Kalousek a hovořil o udávání hospodských a prodavačů. „Nejlepší by bylo elektronickou evidenci zrušit,“ zmínil Kalousek a varoval před tím, že EET v březnu, nezruší-li se zákon, dopadne na řemeslníky a živnostníky. „EET teď rušit nemá smysl. Je ale potřeba, aby měla nějakou koncepci,“ zmínil Filip.

Všichni tři političtí lídři se pak vyjádřili k politické situaci. Jakou známku by dostala tato vláda? „Myslím, že tři minus,“ sdělil Filip s tím, že nejprve vláda musela odstraňovat zásadní vady po koalici TOP 09, ODS a VV. „Pak bylo to období, kdy začala realizovat vlastní program a začaly hádky mezi vládními stranami,“ podotkl Filip. Od ledna letošního roku to podle jeho slov bylo až nechutné.

„Známkovat se určitě nechci. Pro KDU-ČSL je důležité to, že se podařilo prosadit 80 % našich priorit,“ sdělil Bělobrádek, jenž oponoval i proti tomu, že se hádaly především ČSSD a ANO. „Kauzy této vlády se také týkaly především ANO a ČSSD,“ zmínil Bělobrádek to, že jeho strana nemusela žádné ministry jako jediná měnit. 

„Pětku bych dal vládě za předmět pojmenovaný nezbytné reformy. Navíc je vláda slibovala. Kromě toho, že vláda zrušila naše kroky, neudělala vůbec nic. A v této souvislosti zaznívá jeden výrok pana prezidenta Zemana, s nímž bych souhlasil – o čtyřech promarněných rocích. Jedničku bych pak vládě dal za utahování šroubů,“ řekl ironicky Kalousek a poukázal na podle jeho slov desítky šmírovacích registrů. 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Dalším tématem byl sociální systém. „Solidární systém se ukázal za uplynulé století neporazitelný. Pokud jde o jeho nastavení, ty parametry, které říkáme, se týkají například valorizace. Druhá věc je, jaká má být minimální mzda,“ sdělil Filip.

KDU-ČSL pak podle Bělobrádka uznává princip zodpovědné solidarity. „Ať lidé, kteří chodí do práce, mají slevy na daních,“ zmínil například Bělobrádek. Podle něj není také možné trestat maminky za to, že se starají o děti a následně mají nižší penze. „Co se týká dávek a minimální mzdy, tak by se rozdíl mezi těmito dvěma hodnotami měl zvyšovat. Měly by se rozšiřovat nůžky,“ zmínil. 

„Reformu potřebují jak sociální dávky, tak penzijní systém,“ podotkl pak Kalousek, jenž by rád opětovně oživil druhý pilíř důchodové reformy. 

Uprchlíci nechyběli

Následující otázka směřovala k migračním kvótám a k uprchlické krizi jako takové. „Evropa v této zkoušce neuspěla. Výpalné Turecku byl nesmysl. Kdyby tři miliardy byly věnovány na ochranu vnějšího schengenského prostoru, bylo by to účelnější,“ míní Filip. Zároveň také uvedl, že KSČM nechce, aby Evropa byla válčištěm. 

„Evropu migrační krize zaskočila v té první fázi. To opravdu není na výbornou. Ale tak jako Evropa skutečně zvládla tu finanční krizi, tak jsem přesvědčen, že zvládne i tohle,“ podotkl k tomuto tématu Kalousek. 

Bělobrádek pak poznamenal, že bychom měli dále pokračovat v naší zahraniční politice, dokonce bychom měli být i aktivnější, míní. „Bezpečnost je pro nás zásadní,“ dodal pak Bělobrádek. Na větší aktivitě v NATO trvá i Kalousek. „Je v bytostném zájmu také to, abychom zůstali v rychlém pruhu Evropské unie,“ dodal a varoval před Ruskem jako nebezpečím. „Největší hrozbou pro Evropu je chaos způsobený migrační krizí,“ tvrdí však Filip.

Závěrem se pak všichni kandidáti vyjádřili k zemědělství. „Máme být soběstační v tom, co jsme schopni vyrábět dobře a sami,“ zmínil Bělobrádek. „Chceme, aby dále pokračoval ten trend, abychom co nejvíce dokázali vyprodukovat u nás,“ podotkl. Kalousek pak hovořil o evropském jednotném trhu, který je podle jeho slov soběstačný. Filip se pak postavil proti současné podobě dotací v zemědělství. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…