Rusko utáhlo kohouty, nefouká a k tomu Green Deal. Hodně děsivá předzvěst: Každý třetí Čech...

21.09.2021 18:45

„Tenhle socialismus nemá chybu!“ Ekonom Kovanda ztrhal hospodářskou politiku Evropské unie. Green Deal může prý do energetické chudoby uvrhnout každého třetího Čecha, tedy více než tři a půl milionu lidí. Problém je údajně také Rusko a že dostatečně nefouká vítr. Můžeme se těšit na krutou zimu?

Rusko utáhlo kohouty, nefouká a k tomu Green Deal. Hodně děsivá předzvěst: Každý třetí Čech...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Zelená energetika, tolik tlačená Evropskou unií, ukazuje svá značná slabá místa. Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo v důsledku rapidního růstu cen energií donuceno nachystat pomoc s placením energií pro nízkopříjmové domácnosti.

Inspirovalo se tak u dalších, podobně zasažených evropských zemí, které již podporu chudším domácnostem v minulých dnech schválily. Vláda navíc v pondělí schválila dotaci na takzvané podporované zdroje energie ze státního rozpočtu na příští rok ve výši 27 miliard korun.

 „V tuto chvíli jsem v kontaktu s některými evropskými zeměmi, které se vydaly touto cestou. Hledáme optimální model. Pro domácnosti hledáme vhodnou formu dotace. Během několika dnů bude koncept připraven a představen,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček po pondělním jednání vlády.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy má růst cen energií několik důvodů: „EU prochází „energetickým šokem“, který je výsledkem souhry několika faktorů. Klíčovým je ten, že Rusko letos omezilo své dodávky plynu starému kontinentu. Evropské plynové zásobníky jsou přitom po loňské poměrně dlouhé zimě vyprázdněné. Míra jejich aktuálního naplnění je pro nynější období roku nejnižší za posledních více než deset let. Evropě navíc letos nepřejí povětrnostní podmínky. Vanou poměrně slabé větry, což snižuje produkci elektřiny ve větrných elektrárnách. Což jen umocňuje poptávku po elektřině vyráběné z plynu. Ale protože plynu je málo a zdražuje, vyplácí se dokonce i uvádět do provozu již odstavené uhelné elektrárny,“ vysvětloval ekonom.

Masivní nárůst cen podle něj ovlivní významně také evropský Green Deal. Ekonom upozorňuje, že podle samotné Evropské komise by se v důsledku zelené politiky mohla do ekonomických problémů a energetické chudoby dostat až třetina všech obyvatel EU. Tedy více než sto milionů lidí.

Kovanda komentoval celou věc ještě na svém twitteru. „Babišova vláda zřejmě zavede dotace českým domácnostem, aby jim pomohla platit účty za energie. Ty v příštích měsících prudce zdraží. Podle Evropské komise bude mít v důsledku Green Dealu problémy s placením účtů za energie až 3,5 milionu Čechů. Tenhle socialismus nemá chybu.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…