Rusko už nebude pro naše firmy zlatý důl, ale normální ekonomika, soudí guvernér Singer

17.12.2014 21:52

Guvernér ČNB Miroslav Singer zhodnotil pád ruské ekonomiky. Podle jeho názoru je aktuální stav šokující, ale ve vztahu k ČR nejde o nic dramatického. Ruská situace se tímto propadem spíše normalizuje. Český export do Ruska představuje asi 4% celkového objemu, z tohoto hlediska nás tedy situace v Rusku tolik nezasáhne.

Rusko už nebude pro naše firmy zlatý důl, ale normální ekonomika, soudí guvernér Singer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

V rozhovoru pro server Roklen.cz Singer vysvětluje, že Rusko zkrátka přestane být místem, kde se budou generovat vyšší zisky, což odpovídá i tomu, jak do této země exportujeme. „Rusko není trh, se kterým by stála nebo padala tato ekonomika,“ podotkl guvernér. „Není to vliv, kvůli kterému bychom museli ztrácet spánek, byť z hlediska jednotlivých podniků to může vypadat jinak,“ pokračoval.  

Propad rublu nebude podle guvernéra příliš bolet ani Německo, protože i zde se export jdoucí do Ruské federace pohybuje okolo pěti procent.

Rusko jen přestane být místem, kde by se generalizovaly vyšší zisky, ale tento vývoj ekonomiky odráží fakt, že Rusko stojí a padá s exportem ropy a plynu. Země by zkrátka potřebovala více rozvíjet přidanou hodnotu své produkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…