Rusko vypravilo na Ukrajinu nový humanitární konvoj

13.09.2014 6:18

Ruští celníci dnes v noci odbavili novou kolonu nákladních vozů s humanitární pomocí pro obyvatele bojové zóny na východě Ukrajiny. Agentuře ITAR-TASS to řekl mluvčí ruské pohraniční služby Rajan Farukšin. Z ruského celního prostoru v obci Doněck odjelo podle něj k odbavení na ukrajinské straně hranice prvních 33 kamionů.

Rusko vypravilo na Ukrajinu nový humanitární konvoj
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bezdomovkyně u nádražního hotelu Expres

"V půl jedenácté večer prvních 33 nákladních vozů ruského humanitárního konvoje s nákladem pro obyvatele východu Ukrajiny odjelo z doněcké celnice na Ukrajinu," řekl Farukšin. Kam konvoj dál zamíří, mluvčí neuvedl.

Ruský přechod Doněck sousedí s ukrajinským hraničním přechodem Izvaryne, který je pod kontrolou povstalců. Stejnou cestou dopravila Moskva v srpnu první humanitární konvoj, který vyvolal důrazné protesty ukrajinské vlády.

Kamiony totiž na Ukrajinu vjely bez svolení ukrajinských úřadů a bez dohodnutého doprovodu pracovníků Mezinárodního výboru Červeného kříže. Pak vyložily náklad v Luhansku ovládaném separatisty a následující den se vrátily do Ruska.

Humanitární pomoc obyvatelům bojové zóny na východě Ukrajiny předpokládá jeden z bodů takzvaného minského protokolu, na němž se Kyjev se zástupci povstalců dohodl minulý pátek. Bezprostředně po podpisu dohod tehdy Rusko oznámilo, že hodlá na Ukrajinu vyslat nejméně jeden další humanitární konvoj.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…