Rusko začalo omezovat dodávky plynu do Polska

10.09.2014 14:10

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom začal omezovat dodávky zemního plynu do Polska, aby zkomplikoval obrácený tok této suroviny ze západu na Ukrajinu. Podle ruské tiskové agentury RIA to sdělil šéf ukrajinského přepravce plynu Ukrtransgaz Ihor Prokopiv. Ukrajina je nyní kvůli sporům o cenu odříznuta od přímých dodávek plynu z Ruska.

Rusko začalo omezovat dodávky plynu do Polska
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Také polský plynárenský monopol PGNiG dnes uvedl, že dostává z Ruska méně plynu, a to už od pondělka. V pondělí obdržel o 20 procent méně plynu, než má ve smlouvě, v úterý to bylo o 24 procent méně, sdělil podnik podle agentury Reuters.

Polsko dnes zastavilo zpětné dodávky plynu na Ukrajinu

„Rusko začalo omezovat dodávky plynu do Polska, aby narušilo obrácený tok z Polska k nám. Ve 14:00 (kyjevského času; 13:00 SELČ) Polsko zastavilo reverzní dodávky na Ukrajinu v objemu čtyř milionů krychlových metrů (denně)," řekl Prokopiv.

Kyjev cenu za plyn považuje za přemrštěnou, proto ji platit nechce

Rusko přerušilo vývoz plynu na Ukrajinu v polovině června a oznámilo, že dodávky obnoví, až Kyjev zaplatí miliardy dolarů, které dluží za předchozí dodávky. Kyjev tvrdí, že částka, kterou Moskva za plyn požaduje, je nespravedlivá a politicky motivovaná a odmítá ji zaplatit.

Ukrajina od září začala dovážet plyn ze Slovenska a může dovážet i z Polska a Maďarska. Obrácenými toky by mohla Ukrajina pokrýt až 20 procent své spotřeby.

Ukrajina počítá s tím, že plyn dostane ze Slovenska

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan dnes uvedl, že Ukrajina plánuje do listopadu zvýšit zásoby plynu ve svých podzemních zásobnících na 17,5 miliardy metrů krychlových z nynější úrovně 16 miliard kubíků. Další plyn by přitom Ukrajina měla získat hlavně ze Slovenska, řekl Prodan.

Ukrajina ročně spotřebuje zhruba 50 miliard metrů krychlových plynu. Země vytěží asi 20 miliard metrů krychlových, zbytek musí dovézt, převážně z Ruska.

Provozovatel slovenského plynovodu Eustream dnes ve své pravidelné denní zprávě uvedl, že dodávky ruského plynu na Slovensko přes Ukrajinu fungují normálně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…