Rusko zažádalo o účast na vyšetřování otravy Skripala, ale neuspělo. Mnozí hovoří o návratu studené války

04.04.2018 21:37

Rusko popírá obvinění od britské vlády, že je odpovědné za otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Anglii. Moskva proto iniciovala mimořádnou schůzi rady v Haagu a žádala o svou účast na vyšetřování tohoto případu. Na dnešním zasedání výkonné rady Organizace pro zákaz chemických zbraní však se žádostí o nové, společné vyšetřování neuspěla.

Rusko zažádalo o účast na vyšetřování otravy Skripala, ale neuspělo. Mnozí hovoří o návratu studené války
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že neočekává omluvy, ale vítězství zdravého rozumu v případě otravy exšpiona Skripala. Británii a její spojence také vyzval k dodržování mezinárodního práva a k ukončení diplomatické krize.

Návrh na společné britsko-ruské vyšetřování útoku v anglickém Salisbury označila britská delegace za zvrhlý. „Jde o taktiku odvádění pozornosti a jenom o další dezinformaci určenou k vyhýbání se otázkám, na které ruské úřady musejí odpovědět,“ uvedla britská delegace.

Rusko svůj návrh předložilo spolu s Íránem a Čínou. Ruský delegát západní státy obvinil, že se dnes usilovně snažily jednání výkonné rady zmařit. „Západ nestojí o reálné vyšetření případu Skripalových, protože se bojí, že se bude muset zodpovídat za pomluvu,“ citovala ruského zástupce v OPCW Alexandra Šulgina agentura TASS. Dále také dodal, že západní státy se prý na zasedání „snížily k pomlouvačným útokům, na které muselo Rusko tvrdě odpovědět“.

Podle šéfa ruské zahraniční rozvědky Sergeje Naryškina byla otrava bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala nervově paralytickou látkou v Británii provokací amerických a britských tajných služeb. „Dokonce i v kauze Skripala, což je bizarní provokace neuměle vymyšlená americkými a britskými bezpečnostními službami, některé evropské vlády nenásledují slepě Londýn a Washington, ale místo toho chtějí důkladné objasnění toho, co se stalo,“ uzavřel s tím, že chování Washingtonu vůči Moskvě znamená, že je možné začít hovořit o návratu období studené války. Kreml Británii vyzval k omluvě za obvinění, že za útokem stojí Rusko.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …