Rusko znovu oživilo verzi o ukrajinském podílu na pádu letadla

16.07.2015 6:01

Ruští vyšetřovatelé s odvoláním na mínění domácích expertů znovu oživili verzi o tom, že malajsijský letoun loni v červenci nad Ukrajinou sestřelila raketa vzduch-vzduch vypálená ukrajinským letadlem. Při katastrofě, jejíž příčiny se stále vyšetřují, přišlo o život téměř 300 lidí. Televize CNN naproti tomu ve středu oznámila, že nizozemští vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi o tom, že letadlo zničila raketa odpálená z povstaleckého území.

Rusko znovu oživilo verzi o ukrajinském podílu na pádu letadla
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Ruské tvrzení o ukrajinské vině se podle moskevských médií opírá o svědectví ukrajinského vojáka Jevhena Ahapova, který prý jako mechanik sloužil u letky ukrajinského taktického letectva a odpálení rakety z ukrajinského stroje potvrdil. Ruští vyšetřovatelé prý navíc podle agentury Interfax zjistili, že osudná raketa vzduch-vzduch nebyla ruské výroby.

Televizní stanice CNN s odvoláním na pracovní verzi nizozemské vyšetřovací zprávy oznámila, že za katastrofu letadla jsou odpovědní proruští povstalci. Experti podle CNN potvrdili, že území, z něhož byla raketa odpálena, ovládají donbaští vzbouřenci. Kreml odmítl spekulace o vině komentovat s tím, že žádné závěry zatím nejsou definitivní.

Malajsie v těchto dnech na půdě OSN předložila oficiální návrh, aby o viníkovi katastrofy rozhodl mezinárodní soudní tribunál. Rusko ale návrh, který podporuje i Nizozemsko a Ukrajina, obratem odmítlo. Stálý ruský zástupce v OSN Vitalij Čurkin televizi Rossija 24 řekl, že pořádat podobné tribunály není zvykem. Na půdě OSN by se katastrofa podle Čurkina neměla vůbec řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…