Rusku došla trpělivost. Humanitární konvoj bez svolení Kyjeva vyrazil na Ukrajinu

22.08.2014 12:30

Moskvě došla trpělivost s obstrukcemi Ukrajiny a vyslala bílý konvoj s humanitární pomocí do Luhansku, ačkoliv z Kyjeva nedostala souhlas, píší ruská média. Ruské ministerstvo zahraničí dokonce varovalo ukrajinskou stranu před tím, aby koloně bránila v průjezdu.

Rusku došla trpělivost. Humanitární konvoj bez svolení Kyjeva vyrazil na Ukrajinu
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Demonstranti pověsili na zamčenou bránu ukrajinskou vlajku

Konvoj 287 nákladních aut s humanitární pomocí stál u rusko-ukrajinských hranic přibližně týden. Byl zkontrolován a následně se čekalo na zaručení bezpečnosti průjezdu. Toho se však nemusel nikdy dočkat, a tak ho Moskva vyslala do Luhansku i bez souhlasu Kyjeva. Ten se zatím nechal slyšet, že vjezd konvoje považuje za přímou intervenci, ale nijak proti němu vojensky nezasáhne.

Výmluvy Kyjeva pro zadržování konvoje byly vyvráceny, tvrdí ruské ministerstvo zahraničí. Podle svých slov již nesnese zjevné lži a snahy nedosáhnout vzájemné dohody. Proto se Rusko rozhodlo jednat a nechalo konvoj vyjet.

Ten má pomoci obyvatelům Luhansku, kteří jsou v obležení ukrajinských vojáků a jiných ozbrojenců. Ti stále bojují s proruskými vzbouřenci. Město je kvůli tomu už 20 dní v obležení a potýká se s přerušením dodávek vody a elektřiny.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …