Ruský emisar u NATO vyslovil po summitu ve Varšavě vážné varování. NATO by prý nemělo být překvapené, až...

12.07.2016 22:26

„Vedení NATO musí pochopit, že všechny jeho operace povedou k tomu, že my (Rusko) budeme nuceni vytvořit tu rovnováhu sil, která na kontinentu existovala do té doby, než se Severoatlantická aliance rozhodla vytvořit ‚kontra-potenciál‘ na hranicích, které se již staly hranicemi NATO,“ uvedl stálý představitel Ruské federace v NATO Alexander Gruško po svém návratu ze summitu ve Varšavě.

Ruský emisar u NATO vyslovil po summitu ve Varšavě vážné varování. NATO by prý nemělo být překvapené, až...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Moskva bude nucena reagovat na jakékoli akce, které se vojska Severoatlantické aliance rozhodnou podniknout, prohlásil v přímém přenosu ruského televizního kanálu Rossija-24 stálý představitel Ruské federace v NATO Alexander Gruško.

„Žádná rovnováha sil v té formě, v jaké existovala do začátku všech těch posledních operací NATO, již neexistuje,“ okomentoval Gruško výsledky varšavského summitu NATO. „Severoatlantická aliance bude nyní potřebovat podniknout některé kroky, aby snížila napjatou atmosféru,“ uvedl.

„Vedení NATO musí pochopit, že všechny jeho operace povedou k tomu, že my (Rusko) budeme nuceni vytvořit tu rovnováhu sil, která na kontinentu existovala do té doby, než se Severoatlantická aliance rozhodla vytvořit ‚kontra-potenciál‘ na hranicích, které se již staly hranicemi NATO,“ zdůraznil Gruško a doplnil, že země, kde NATO nyní posiluje svou přítomnost – zejména Polsko –, nikdy nebyly částí „vojenského plánování Ruska“.

Gruško se vyjádřil i k návrhu NATO na podepsání dohody, která má adresovat problém potencionálního rizika vojenských incidentů.

„My jsme si samozřejmě návrhy NATO vyslechli a nemáme nic proti spolupráci v této oblasti. S více než dvaceti členskými státy Aliance máme uzavřeny různé typy dohod. Jsme ochotni pracovat na tom, aby byla i tato problematika částí těchto dohod,“ uvedl Gruško.

Co se umístění vojenských oddílů NATO do pobaltských států a Polska týče, Gruško zdůraznil, že Rusko bude muset přijmout určitá opatření k zajištění vlastní bezpečnosti.

„Samozřejmě, že rozmístění čtyř vojenských oddílů NATO je velmi závažný krok ve vojensko-politické, dokonce i geopolitické strategii Aliance. To si od nás vyžádá odpovídající úsilí, aby byla zajištěna naše bezpečnost,“ uvedl.

K závěrům letošního summitu NATO se vyjádřil i tiskový mluvčí prezidentské kanceláře Ruské federace Dmitrij Peskov, který ruským médiím sdělil, že „jestli bude NATO i nadále pokračovat ve svých aktivitách, v rámci kterých se stále snaží identifikovat vnějšího nepřítele, bude velmi složité docílit toho, aby Moskva a Aliance našly v budoucnu společnou řeč“.

Namísto toho Peskov navrhl, aby se zástupci členských států NATO zaměřili spíše na „posílení vzájemné důvěry na kontinentě a boj s tím, co všem skutečně představuje hrozbu – tedy s globálním terorismem“.

„Víte, přijde mi to až absurdní, mluvit o hrozbě, kterou představuje Rusko, když v centru Evropy umírají desítky lidí a na Blízkém východě umírají každý den stovky lidí. Na to musíte být skutečně mimořádně krátkozraký, abyste měl tak zamlžený pohled,“ uvedl Peskov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…