Ruský národ se vyjádřil k výbušným otázkám. A znechutilo to Jaromíra Štětinu

19.04.2016 10:11

Drtivá většina obyvatel Ruské federace se podle výzkumů cítí být šťastná – jedná se údajně o nejvyšší procento z ruské populace od roku 1990. Další výzkum provedený na „subjektech“ Ruské federace zase poukazuje na to, že více než polovina z nich by si přála obnovení Sovětského svazu. Vysokou důvěru si i nadále udržuje prezident RF Vladimir Putin.

Ruský národ se vyjádřil k výbušným otázkám. A znechutilo to Jaromíra Štětinu
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Podle průzkumů agentury VCIOM se mezi nejšťastnější segment populace řadí zejména mladí lidé ve věku od 18 do 24 let, mezi kterými byl pocit štěstí detekován u 92 procent ze všech dotázaných, materiálně zajištění lidé, z řad kterých se šťastnými cítí být 91 procent dotázaných, a poté vysoce vzdělaní lidé – 89 % respondentů.

U 35 % dotázaných pocit štěstí vyplývá z pocitu klidu a zabezpečené domácnosti, pro 21 % dotázaných jsou hlavní děti a 18 % vyjádřilo jako hlavní zdroj štěstí zdraví svých blízkých. 13 % pak jako hlavní příčinu svého dobrého psychického stavu udalo pracovní úspěch.

Nešťastnými se cítí být 15 procent ruské populace. Hlavními příčinami jsou pro ně: špatné materiální podmínky, nemoci, úmrtí v rodině a nezaměstnanost.

Výzkum, týkající se rozpadu Sovětského svazu, prováděla nezávislá agentura Levada-Centr. Z jejích nálezů vyplývá, že 51 procent všech dotázaných Rusů se domnívá, že rozpadu Sovětského svazu mohlo být zabráněno. Celých 56 procent respondentů lituje, že k jeho rozpadu kdy došlo. Toto číslo je nejvyšší od roku 2010, kdy se po „sovětských časech“ stýskalo 75 procentům dotázaných.

„Podle vyjádření sociologů většina dotázaných (58 %) by si přála, aby byl Sovětský svaz se svým sociálním systémem obnoven, ovšem zároveň s tím 44 procent dotázaných míní, že to není reálné,“ píše ruský Interfax.

Zveřejnění těchto údajů na svém Twitteru okomentoval i poslanec Evropského parlamentu Jaromír Štětina, který napsal: „Jak hluboko se do ruské duše zaryla otrocká poníženost“.

Ve světle zmíněných průzkumů veřejného mínění, které byly zveřejněny v posledních dnech, je třeba upomenout i poslední průzkum tázající se Rusů na podporu politiky prezidenta RF Vladimira Putina, který byl zveřejněn na konci minulého měsíce. Podle údajů z něj vyplývajících prezidentovu politiku podporuje 82 % občanů RF.

Velmi vysoká podpora se ovšem netýká všech ruských vládních struktur – jedná se čistě jen o podporu politiky samotného prezidenta Putina. U dalších vládních struktur je podpora o poznání menší: federální vládě důvěřuje 48 % populace, hlavám jednotlivých oblastí a republik důvěřuje 49 % a Státní dumě pak jen 40 %.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…