Ruský odpůrce Krymu Navalnyj přiznal, že Ukrajina zpátky Krym nedostane

16.10.2014 6:46

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj považuje ruský zábor Krymu za nezákonný, pod kontrolou Moskvy ale podle něj poloostrov v dohledné době nepochybně zůstane. Známý bloger a odpůrce Kremlu to řekl ruské rozhlasové stanici Echo Moskvy.

Ruský odpůrce Krymu Navalnyj přiznal, že Ukrajina zpátky Krym nedostane
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kyjev je plný karikatur

„Anexe Krymu proběhla v křiklavém rozporu se všemi normami mezinárodního práva," konstatoval Navalnyj, jehož někteří ruští komentátoři označují za umírněného ruského nacionalistu. „Reálie jsou ale nyní takové, že Krym je součástí Ruské federace. Nemá smysl si něco jiného nalhávat, neměli by to dělat ani Ukrajinci. Krym zůstane součástí Ruska a už nikdy v dohledné budoucnosti se součástí Ukrajiny nestane," zdůraznil.

Kdyby se Navalnyj někdy v budoucnu stal prezidentem, což jeho stoupenci nevylučují, Krym Ukrajině nevrátí. Aby bylo spravedlnosti učiněno za dost, mělo by podle něj být na poloostrově provedeno „skutečné referendum", aby byly zřejmé preference jeho obyvatel.

Krym se prý stane tím, co severní Kypr. Divným územím

Žádná zářivá budoucnost ale podle Navalného Krym nečeká. „Je odsouzen stát se tím, čím se stal severní Kypr," řekl ruský opozičník s odkazem na severní část středomořského ostrova okupovanou od 70. let minulého století Tureckem. „Je to divné území, které fakticky nikomu nepatří a nikdo ho neuznává," dodal Navalnyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…