Ruský prezident prý ustoupil od plánu okupovat východní Ukrajinu

07.05.2014 10:43

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi nevyšel jeho původní plán, který počítal s rychlým obsazením východních částí Ukrajiny podle krymského vzoru. Na východě Ukrajiny není totiž situace pro Putina příliš příznivá, a tak tam musí kromě vojenských diverzantů dovážet provokatéry z Krymu a z Podněstří, píše Pavel Máša v dnešním komentáři Lidových novin, který nese titulek „Putin zajatcem Putina“.

Ruský prezident prý ustoupil od plánu okupovat východní Ukrajinu
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

V úvodu textu Máša zmiňuje změnu názoru vrchního velitele sil NATO v Evropě, amerického generála Philipa Breedlove. Ten prý původně předpokládal, že ruská vojska vtrhnou na ukrajinské území a propojí ruské území s oblastí Podněstří, což je ruskojazyčná enkláva na východě Moldavska. Nyní ale generál Breedlove soudí, že Putin své cíle ve vztahu k Ukrajině bude naplňovat dlouhodobým tlakem na její destabilizaci a rozdělení.

Putin si ale nemůže dovolit svou expanzi zcela zastavit, protože aby podpořil anexi Krymu, „rozkmital propagandu a vydráždil ruskou společnost. Rozmitaná společnost začala od Putina požadovat další kroky a s každým dalším jeho krokem se společnost nastartovává ještě mocněji,“ cituje komentátor slova bývalého ruského oligarchy a Putinova vězně Michaila Chodorkovského.

Po ovládnutí východní Ukrajiny se chtěl Putin nechat oslavovat jako triumfátor

Podle Máši Putinův plán, jak vrátit pomyslného džina zpět do lahve, spočíval v tom, že po ovládnutí východní Ukrajiny se nechá oslavovat jak triumfátor. „Kořistí podělí své věrné a nějaké stříbrné rozhodí mezi lid. Ten se nasytí oslavami a vrátí k běžnému životu,“ míní komentátor. Podle něj Putin počítal s tím, že využije stotisícové proruské davy na Ukrajině, které Rusům vytvoří štít. „A jen ať někdo zkusí střílet na své lidi, za nimiž budeme stát zezadu. Ať zkusí střílet na ženy a děti!“ řekl Putin počátkem března.

Jenže slova amerického generála o tom, že situace na východní Ukrajině je zrcadlovým odrazem událostí na Krymu, jsou tak spíše jen Putinovým přáním než realitou. „Zatím nevychází ani původní víra kremelských činovníků, že ukrajinští vojáci budou masově dezertovat,“ uvádí komentátor.

Ten znovu cituje generála Breedlove, podle něhož může změna taktiky Putinovi vyjít. Pokud ruští vojáci nepřekročí ukrajinské hranice, mnozí se prý budou chtít od sankcí vůči Rusku vrátit k obvyklému byznysu. „Ale já si nemyslím, že anexe Krymu je `obvyklá` politika,“ varoval prý Breedlove.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…