Ruským potravinářským firmám vzrostly kvůli sankcím ceny akcií

16.08.2014 13:42

Rusko na nedávné zpřísnění sankcí reagovalo zákazem dovozu potravinářských produktů ze Západu. V důsledku toho se závratným způsobem zvýšily ceny akcií ruských potravinářských a agrárních podniků. To by mohlo přilákat zahraniční investory. Napsal to server Týden.cz.

Ruským potravinářským firmám vzrostly kvůli sankcím ceny akcií
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Akcie agrárního holdingu Razgulaj záhy po vyhlášení protisankcí stouply o čtyřicet procent. Obilný gigant Rusgrejn si polepšil o 36 procent, rybárny Russkoje more o 19 procent a skupina Čerkisovo zabývající se zpracováním masa o sedm procent.

Ruskému agrárnímu holdingu se v příštím roce zvýší obrat o 120 procent

Ruští zákazníci budou muset nejméně v následujícím roce pokrýt svou spotřebu potravin z domácích zdrojů. Podniky kvůli tomu mohou předpokládat zvyšování obratů. Myslí si to i finanční a investiční společnost IK-RUSS-INVEST.

Server Týden.cz uvádí, že podle odhadů zvýší Razgulaj svůj obrat v příštím roce o 120 procent na zhruba 60 miliard rublů (33 miliard korun). To by mohlo přilákat zahraniční investory, kteří by si rádi uložili kapitál v akciích ruských firem.

Největší ruský producent a importér v oblasti rybářství Russkoje more hodlá kvůli tomu zvýšit vlastní výrobu a přilákat dodavatele z Asie, Turecka a Latinské Ameriky. Podnik GlavTorgProdukt pak bude investovat do pěstování lososů a jeseterů a do konce roku 2014 vybuduje ve Vyborgu v Leningradské oblasti nový rybný závod.

Tento rok bude pro ruské potraviny pozitivní. Sankce by ale musely být dlouhodobé, aby to vydrželo

Současný vývoj na burze je prý výsledkem psychologického efektu. Tvrdí to hlavní analytik UFS Investment Company Ilja Balakirjev. Přesto bude tento rok pro ruské zemědělství a potraviny celkově pozitivní.

Balakirjev ale upozornil, že se pozitivní efekt na ruské hospodářství udrží jen tehdy, pokud se najdou noví dodavatelé a Rusové skutečně začnou kupovat domácí výrobky. Ruské sankce by navíc musely být dlouhodobé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…