Rusnok má v radě ČNB na starost ochranu spotřebitele a sankce

07.03.2014 12:03

Nový člen bankovní rady Jiří Rusnok dohlíží v České národní bance na činnost sekce licenčních a sankčních řízení a odboru ochrany spotřebitele. ČNB o tom informovala na internetu. Rozdělení kompetencí ve čtvrtek na prvním zasedání za účasti expremiéra Rusnoka schválila Bankovní rada ČNB. Stejné portfolio měla Eva Zamrazilová, kterou Rusnok od 1. března v bankovní radě nahradil. Kompetence ostatních šesti členů bankovní rady zůstaly beze změny.

Rusnok má v radě ČNB na starost ochranu spotřebitele a sankce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer s Jiřím Rusnokem

Do konce ledna byl Rusnok premiérem úřednické vlády, která od léta úřadovala bez vyslovení důvěry Poslaneckou sněmovnou. Předtím Rusnok působil jako šéf ING penzijního fondu i jako prezident Asociace penzijních fondů. Dříve byl také ministrem financí a ministrem průmyslu a obchodu. Zamrazilová kandiduje za ODS v květnových volbách do Evropského parlamentu.

Česká národní banka je ústřední bankou ČR a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. Hlavním cílem ČNB je péče o cenovou stabilitu. ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz, ochranou spotřebitele a devizový dohled. Jako banka státu ČNB vede účty a provádí platební styk a další bankovní služby pro stát a veřejný sektor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…