Rusnok přiznal, že podporu ve sněmovně pro svou vládu zatím nemá

30.06.2013 17:40

Premiér Jiří Rusnok přiznal, že zatím nemá podporu žádné sněmovní strany pro svou vládu, aby získala důvěru dolní komory. Na její vyjednání je prý času dost, řekl dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Uvedl to k dřívějšímu vyjádření, že důvěru poslanců pro kabinet může získat.

Rusnok přiznal, že podporu ve sněmovně pro svou vládu zatím nemá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

"Kdybych říkal, že nezískám důvěru, nemusím tam sedět," prohlásil. Případnou podporu Rusnokově vládě zatím nevyloučili jen komunisté, kteří se chtějí rozhodnout až podle programového prohlášení vznikající vlády, což v pořadu potvrdila jejich místopředsedkyně Miloslava Vostrá.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na to uvedl, že koaliční vláda pod vedením Miroslavy Němcové (ODS) má přislíbenu podporu 101 poslanců, zatímco podpora Rusnokově vládě se "limitně blíží nule". "Možná ji podpoří komunisté, možná (předseda VV) Vít Bárta. Podpora Víta Bárty možná potěší, ale to je tak vše, co tahle vláda získá v Poslanecké sněmovně," řekl Kalousek. Rusnokova vláda je podle něj "invazním komandem, které vstupuje na okupované území, protože tam nemá žádnou parlamentní frakci a žádnou podporu".

Škromach: Ani případná vláda Němcové nemá většinu

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach s ohledem na určité lavírování předsedkyně LIDEM Karolíny Peake zpochybňoval, že vláda Němcové by měla ve sněmovně většinu. I když si sociální demokraté v případě neúspěchu Rusnokova kabinetu řekli o právo na sestavení vlády při druhém pokusu, cílem pro ně podle Škromacha zůstává rozpuštění sněmovny a předčasné volby koncem září.

Kalousek k tomu poznamenal, že s ohledem na současnou situaci ČSSD ani po vítězných volbách nebude mít jistotu, že se "gosudar (pojmenování pro ruského cara) - pardon, pan prezident" nerozhodne pro pokračování Rusnokova kabinetu, který místopředseda TOP 09 označil za vládu "přátel Miloše Zemana".

Rusnok nepřemýšlí o možnosti sestavovat vládu i v druhém pokusu

Rusnok nechtěl komentovat, zda by i na druhý pokus přijal od prezidenta Miloše Zemana pověření sestavit a vést vládu v případě, pokud jeho nyní formovaný kabinet důvěru nezíská. "O té věci jsem nepřemýšlel, mám teď jiné starosti. Nemíním teď na toto téma spekulovat," uvedl.
 

Premiér to uvedl v souvislosti s vyjádřením budoucího ministra vnitra Martina Peciny, podle něhož by byl Rusnok opakovaně jmenován šéfem kabinetu. "Nevím, kde to Martin Pecina vzal, takovou informaci nemám," uvedl Rusnok a dodal, že s prezidentem o tom nemluvil.

 Kalousek na dotaz, zda s takovým vývojem počítá, uvedl: "Počítám s čímkoliv, co může napadnout pana prezidenta a jeho poradce, to znamená, může to být zcela mimo dosavadní systém uvažování na demokratickém hřišti." "Počítám možná ještě s horšími variantami, třeba (Zeman) pověří pana (Martina) Nejedlého," uvedl v narážce na místopředsedu zemanovců a šéfa české pobočky ruského ropného gigantu Lukoil.

Prezident dříve naznačil, že by na druhý pokus zvažoval možnost dát šanci koaličnímu kabinetu v čele s Němcovou. Úřadující šéf ODS Martin Kuba uvedl, že kvůli tomu nebude nutné předem měnit vedení dolní komory. Nynější snaha ČSSD o sestavení vlády, pokud Rusnok neuspěje, je podle Škromacha motivována snahou zabránit koalici v pokračování její vlády. "Nasloucháme lidu a lid říká jasně: Tuhle vládu nechceme," řekl Škromach.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…