Rusnok u Moravce představil bič na nepoctivé podnikatele. Berňák si je prý najde

06.10.2013 12:59

Na podnikatele, kteří chtějí obcházet daňové zákony, si prý posvítí Rusnokova vláda. Premiér v České televizi vysvětlil, že podnikatelé si musí uvědomit, že tento stát je jejich a musí mu přispívat. A rovnou oznámil jedno konkrétní opatření, které na ně vláda chystá.

Rusnok u Moravce představil bič na nepoctivé podnikatele. Berňák si je prý najde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jíří Rusnok ve studiu OVM

V České republice se podle Rusnoka rozmohla tradice obcházení daňových zákonů, na které jsou pak podnikatelé dokonce pyšní. „Oni mají radost, že to tomu státu nedali. Ale měli by si uvědomit, že to není nějaký cizí stát, že to jsme my,“ řekl premiér.

Pak uvedl konkrétní příklad obcházení daňových zákonů. Podnikatelé prý například přesouvají svá sídla do Prahy, kde jsou díky sídlu mnoha firem daňové úřady přetížené a možnost daňové kontroly je tam mnohem méně pravděpodobná než v jiných krajích.

Jsou na internetu inzeráty: „Skvělá adresa v Karlíně nebo na Žižkově, kontrola z daňového úřadu jednou za dvěstě šest let,“ popsal divákům premiér. „V Americe by je okamžitě zavřeli, ale tady si to klidně inzerují,“ rozčílil se.

Nyní se prý na Úřadu vlády podívali do daňového řádu a zjistili, že je možné firmě přikázat, že bude mít daňového správce v místě své provozovny. „Takže jsem přikázal panu ministru financí, aby vydal metodický pokyn, že firmy budou mít daňové správce tam, kde mají provozovny,“ informoval předseda vlády.

Tímto se prý zamezí obcházení zákona a daňová správa bude moct podnikatele kontrolovat. „Ne dvěstě šest let, každý dva roky tam budou chodit,“ slíbil premiér podnikatelům. Pak uznal, že daňoví poplatníci měli možnost využít toho, že se to tak dá udělat. „Ale nyní jsme zjistili, že tomu můžeme prostřednictvím daňového řádu čelit, tak to samozřejmě uděláme,“ ujistil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…