Rusové couvají, hlásí reportér BBC. A v Berďansku prý přišli už o druhou loď

25.03.2022 8:57

BBC se vrátila k projevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k lídrům EU a připomněla, že Zelenskyj ve svém vystoupení pořádně vyčinil maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Nešetřil ani Němce, Portugalce a Iry. A v obecné rovině vyčinil celé EU. Britská veřejnoprávní instituce však nezůstala jen u projevu politiků. OSN s definitivní platností potvrdila, že ruští vojáci unášejí ukrajinské občany na území ovládaná Ruskou federací. OSN prý ví nejméně o 36 takových případech.

Rusové couvají, hlásí reportér BBC. A v Berďansku prý přišli už o druhou loď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Ukrajinským silám se podařilo osvobodit většinu města Irpin ležícího u Kyjeva. Toto město sehrálo klíčovou roli v bojích o hlavní město a vydrželo ruský nápor.

Spolu s ukrajinskými jednotkami se do města vrátil také reportér BBC Jeremy Bowen a oznámil, že jak jsou Rusové nuceni krok po kroku couvat, tak o to víc zesilují ostřelování města.

Ukrajinská strana tvrdí, že se podařilo zničit výsadkovou loď Saratov kotvící v okupovaném přístavu Berďansk. Zničena měla být také loď Orsk. Podle velení ukrajinské armády se teď ruští agresoři soustředí na získání kontroly nad jižní částí Ukrajiny, aby se mohli suchou nohou dostat na ukrajinský poloostrov. Krym. „Zatím bez úspěchu,“ oznámila ukrajinská armáda.

Ve městě Sumy na severu země a v Charkově na východě Ukrajiny podle Ukrajinců pokračují ruští okupanti v palbě na civilní objekty, ale ve své snaze podrobit si tato města údajně některé ruské jednotky ztratily až 50 procent mužstva a musely být staženy.

BBC však upozorňuje, že informace předložené ukrajinským armádním velením nebylo možné ověřit.

Náměstek amerického ministra obrany Colin Kahl novinářům sdělil, že Ruská federace bude po ukončení invaze na Ukrajinu podstatně slabší zemí než byla před spuštěním agrese. „Vojensky slabší, ekonomicky slabší, politicky a geopoliticky slabší a izolovanější,“ uvedl Kahl.

OSN s definitivní platností potvrdila, že ruské síly unášejí ukrajinské občany na Ruskem ovládané území. Pracovníci OSN vědí minimálně o 36 takových případech únosů. Podle ukrajinské strany si Rusové touto cestou chtějí vynutit poslušnost obyvatel podrobených a okupovaných měst na Ukrajině. Únosy pravděpodobně provádí agenti tajné služby FSB, nástupkyně sovětské KGB.

Britská veřejnoprávní instituce se vrátila také k projevům ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Připomněla, že promluvil také k lídrům EU a poděkoval České republice, Polsku či Itálii za to, že stojí po boku Ukrajiny v její těžké hodině a jedním dechem vyčinil Německu, Portugalsku a Irsku za to, že tyto země dlouho váhaly, než se rozhodly Ukrajině v boji před ruskými agresory pomoct.

Speciální pozornost pak věnoval Maďarsku a premiérovi Viktoru Orbánovi.

„Chci se tady zastavit a být upřímný. Jednou provždy. Musíte se sami rozhodnout, s kým jste," řekl maďarskému předsedovi vlády a vyzval ho, aby Maďarsko přestalo váhat v otázce přijetí sankcí proti Rusku a aby pustilo přes své území zbrojní dodávky pro Ukrajinu. Zelenskyj zdůraznil, že Rusko dnes na Ukrajině páchá podobné hrůzy, k jakým docházelo i za druhé světové války a žádal Maďary, aby nad tím nezavírali oči.

Jmenovitě se obrátil také na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a oslovil ho křestním jménem. „Emmanueli, opravdu věřím, že se za nás postavíš.“

V obecné rovině děkoval všem, že dnes stojí za Ukrajinou, ale vytkl jim, že všichni evropští lídři mohli jednat rychleji. „Uplatnili jste sankce. Jsme vděční. Jsou to mocné kroky. Ale bylo trochu pozdě... šance jednat rychleji tu byla," řekl a dodal, že kdyby byly sankce na Rusko uvaleny preventivně před zahájením války, k samotné válce možná vůbec nemuselo dojít.

Evropské lídry také požádal, aby neotáleli s přijetím Ukrajiny do EU, aby neotáleli tak, jako otáleli s uvalením sankcí na Rusko.

Západní politici se shodli, že by vůči Rusku přitvrdili, kdyby Ruská federace použila na Ukrajině chemické či biologické zbraně, ale nespecifikovali, jak by ono přitvrzení fakticky vypadalo. Přímo z EU pak zaznělo, že ruský prezident Vladimir Putin může zapomenout na to, že by evropské státy platily za dodávky ruského plynu v rublech, jak to požadoval ruský prezident. „Čas ruského energetického vydírání skončil,“ shodli se německý kancléř Olaf Scholz a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Ukrajina také hlásí, že Rusové brání v návratu do práce pracovníkům v Černobylu, kteří dostali pár dní volna poté, co byly okupanty téměř měsíc drženi na pracovišti bez možnosti si odpočinout. Mezinárodní agentura pro atomovou energii oznámila, že bude situaci v Černobylu pečlivě sledovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…