Rusové na olympiádě? „Nebudou. O to se postaráme,“ je si jistý Dominik Hašek

26.03.2023 20:33 | Ze sítí

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach ve středu prohlásil, že sice „cítí“ a „trpí“ s ukrajinským lidem a tamními sportovci, ale na druhou stranu má podle něj MOV „odpovědnost vůči lidským právům a Olympijské chartě“, a proto by mělo být dovoleno startovat ruským a běloruským sportovcům na olympiádě v Paříži. Podle Bacha není možné úplně izolovat „lidi s určitým pasem“. „Bach buď není normální, nebo musí být totálně zkorumpovaný,“ má jasno bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. O neúčast Rusů se prý hodlá „postarat“.

Rusové na olympiádě? „Nebudou. O to se postaráme,“ je si jistý Dominik Hašek
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Dominik Hašek - Show Jana Krause 1. 6. 2016

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31379 lidí
Bach se ve středu vyjadřoval k zařazení ruských a běloruských sportovců na pařížské hry v roce 2024 se slovy, že by se olympiáda měla držet stranou od politiky, jinak by podle něj ztratila svou „sjednocující sílu“. Poukázal též na příklady bojkotů z minulosti v 70. a 80. letech minulého století.

„Pokud o tom, kdo se může zúčastnit soutěže, rozhoduje politika, pak se sport a sportovci stávají nástrojem politiky. Sport pak nemůže přenést svou sjednocující sílu,“ řekl Bach ve svém projevu podle agentury Reuters.

Podle něj musí být MOV „politicky neutrální, ale ne apolitický“. „Dobře víme, že politika vládne světu. Dobře víme, že naše rozhodnutí mají politické důsledky, a musíme to zahrnout do našeho uvažování,“ uvedl poté, co MOV rozhodl, že by Rusové a Bělorusové mohli na olympiádě v Paříži startovat coby neutrální sportovci, což by znamenalo, že v případě jejich úspěchu nezazní státní hymna a nebude vyvěšena vlajka jejich zemí.

Bach míní, že jsou olympijští funkcionáři v „dilematu“. „Ukrajina chce, a to je přímý citát, ‚úplnou izolaci všech Rusů‘,“ poukázal. „Cítíme, trpíme s ukrajinským lidem a sportovci a rozumíme jim. Na druhou stranu máme jako celosvětová organizace odpovědnost vůči lidským právům a Olympijské chartě,“ pravil s tím, že obojí podle něj „nedovoluje takovou úplnou izolaci lidí s určitým pasem“.

Bývalý hokejový brankář a vítěz z Nagana Dominik Hašek na jeho slova reagoval s tím, že šéf MOV Bach „buď není normální, nebo musí být totálně zkorumpovaný penězi z RuSSka“.

„Neuvědomujete si MOV a Thomasi Bachu, že tento váš přístup už nyní stojí prodlužování války, obrovské škody a ztracené ukrajinské i ruské životy? Z toho se budete muset zodpovídat!“ pronesl po Bachových středečních výrocích.

V komentářích pak doplnil přesvědčení, že Rusové na olympiádě stejně startovat nebudou. „O to se postaráme. Ale už jenom takovéto jeho výroky jsou neskutečnou vzpruhou pro Russko a celou jeho 5. kolonu ve světě. A to všechno dohromady je už nyní obrovskou podporou války a zločinů…,“ doplnil.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hašku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 27.03.2023 10:09:10
a řekněte nám proč to děláte? Vy sám jste hrál v Rusku. Na to jste zapomněl? To Vám tehdy ruské peníze nesmrděly?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…