Rusové nás stále hlídali. Ale byli korektní, říká člen pozorovací mise

28.04.2014 22:01

Už koncem týdne budou známy výsledky pozorovací česko-americké mise nad ruským územím. Američané teď ve Spojených státech za účasti ruských inspektorů vyvolávají fotografie, které mají buď potvrdit, nebo vyvrátit obvinění NATO, že Rusko nashromáždilo u hranic s Ukrajinou až čtyřicet tisíc vojáků. Informuje o tom Česká televize.

Rusové nás stále hlídali. Ale byli korektní, říká člen pozorovací mise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Američtí a čeští inspektoři nad ukrajinsko-ruskou hranicí zkoumali, zda se na území nacházejí ruské jednotky. „To, že jsme se do toho prostoru dostali, že tam bylo dobré počasí, že byla vysoká úspěšnost snímkování, už to je úspěch," sdělil České televizi zástupce vedoucího česko-amerického inspekčního týmu Vladimír Šupšak.

Prozradil také, že během letu české i americké pozorovatele neustále hlídali ruští inspektoři. Ti také ještě před letem důkladně prohlédli pozorovací letoun. Zajímali se hlavně o čidla, kamery a fotografické přístroje. „Rusové to dělají tak, že si všechno vyfotí, a když přijdete na další let, tak ty obrázky, co mají z předchozího, srovnají," vysvětlil.

Rusové se chovali korektně

Žádné problémy jim ale prý Rusové nečinili. „Nic vám neodpustí, nic vám nedarují, ale vztahy byly skutečně korektní," zdůraznil Šupšak.

Pozorovací let se uskutečnil minulý týden v rámci programu Otevřené nebe, který umožňuje vzájemné kontroly států ze vzdušného prostoru. Ještě do konce roku se tak nad českým územím prolétne i ruské letadlo. Naposledy u nás Rusové uskutečnili pozorovací let loni v říjnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…