Rusové organizují evakuaci Chersonu. Obě strany se obviňují z plánů na likvidaci přehrady

03.11.2022 15:47

Ruskem dosazený gubernátor Chersonské oblasti Volodymyr Saldo uvedl, že bude do bezpečí přesunuto dalších téměř 70 tisíc lidí. Ti jsou evakuováni kvůli postupující ukrajinské armádě buď dále na jih země nebo až do Ruska. Evakuovaní prý dostanou příspěvek na bydlení a jednorázovou platbu 100 tisíc rublů (40 tisíc korun). Dále za řeku Dněpr se přesunulo i velitelství okupačních sil, podle dostupných záběrů už z budovy bývalé vlády zmizela ruská vlajka.

Rusové organizují evakuaci Chersonu. Obě strany se obviňují z plánů na likvidaci přehrady
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Ukrajinsko-ruští představitelé v okupovaném Chersonu oznámili, že v souvislosti s pokračující ofenzivou ukrajinské armády zahájí povinné přesuny desítek tisíc obyvatel z Chersonu a okolí. Úředníci uvedli, že od neděle začnou stěhovat obyvatele z Kachovského okresu na východním břehu řeky Dněpr, protože prý existuje možnost ukrajinského útoku na nedalekou přehradu.

Ruskem jmenovaný gubernátor Chersonské oblasti Volodymyr Saldo ve středu podle informací deníku The Wall Street Journal uvedl, že až 70 tisíc lidí bude přesunuto do jižních částí oblasti a do Ruska. Ve vyhlášce zveřejněné o den dříve se uvádí, že obyvatelé budou přesunuti „povinně“. Ti, kteří budou muset opustit své domovy, dostanou podle Salda příspěvek na bydlení a jednorázovou platbu 100 tisíc rublů (40 tisíc korun).

Evakuace Chersonu probíhá již několik týdnů; Rusko z hlavního města regionu stahuje část svých vojáků a promoskevské úředníky. Podle analytiků ruská strana očekává v Chersonu v blízké době těžké boje.

Z Chersonu bylo staženo i velitelství ruských okupačních úřadů celé oblasti a bylo přesunuto do Skadovska, města ležícího 40 km jižně na pobřeží Černého moře. Podle dostupných záběrů už na budově regionální správy nevisí ruská vlajka.

„Přijel jsem k budově bývalé vlády Chersonské oblasti; potvrzuji, že nad ní žádná ruská vlajka nevisí,“ uvedl prokremelský válečný zpravodaj Alexander Kots ve svém kanálu na síti Telegram podle informací serveru themoscowtimes.com.

O přesunu ruských jednotek hovořil i zástupce vedoucího promoskevské správy Chersonu Kirill Stremousov. „S největší pravděpodobností naše jednotky, naše vojska půjdou do levobřežní části Chersonské oblasti,“ řekl Stremousov ruské státní televizi.

Ukrajinští představitelé mezitím popřeli tvrzení gubernátora Salda, že plánují vyhodit do povětří přehradu Kachovka. Jsou to prý naopak Rusové, kdo by mohli provést tuto operaci, aby znemožnili ukrajinským silám postup vpřed, přičemž by ze sabotáže nařkli právě ukrajinskou stranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…