Rusové provedou letovou kontrolu České republiky

23.10.2013 12:49

Na pardubickém letišti ve středu dopoledne přistál ruský pozorovací letoun Antonov An-30B. Tým expertů ve čtvrtek nebo v pátek zkontroluje a zmapuje české území. Pořizovat snímky strategicky významných míst na českém území umožňuje Smlouva o otevřeném nebi. Informoval o tom Vladimír Šupšak z Ministerstva obrany. Při loňské misi ruský letoun při přistání havaroval a šest lidí na palubě utrpělo zranění.

Rusové provedou letovou kontrolu České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jen to letiště by nemuselo být tak blízko. Letadla tu prolétají celkem často

"Jde o režim kontroly zbrojení formou focení. Česká republika je povinná přijmout až čtyři lety ze zahraničí ročně a má právo stejný počet misí provést v zahraničí," řekl Šupšak.

Letos budou Česko propátrávat jenom Rusové

Do Česka přiletěl sedmnáctičlenný tým. Čítá pilotní posádku (kapitán, druhý pilot, navigátor, radista, palubní technik), skupinu techniků, kteří se starají o letadlo, a experty, kteří budou kontrolovat české území.

"O kontrolu si letos požádali jenom Rusové. Létají k nám od roku 2004 jednou ročně, jenom v roce 2009 tu byli dvakrát," řekl Šupšak.

Inspekční let má podle Šupšaka prioritu před pravidelnou leteckou dopravou komerčních linek a může vstupovat do zakázaných prostorů. Do smlouvy o otevřeném nebi se zapojilo 34 zemí. ČR společně se Španělskem pravidelně provádí inspekce na Ukrajině. Od roku 2007 také létá ve spolupráci s USA na území Ruska a Běloruska.

Česko se musí kvůli inspekcím přidávat k jiným misím

"Česká republika nemá vlastní pozorovací letoun. Naposledy jsme byli na jaře na inspekci společně s USA v Ruské federaci. A plánujeme inspekci se Švédskem a Ukrajinou, místo pozorovacího letu samozřejmě prozradit ještě nemůžu," řekl Šupšak.

Loňská mise ruských expertů skončila havárií letadla. Podle vyšetřování za nehodou na čáslavském letišti stojí nezvládnutá technika pilotáže a nedodržení nařízených parametrů při přistání. Při přistávacím manévru se zlomila přední noha podvozku letadla, stroj opustil přistávací dráhu a začal hořet. Na palubě bylo 23 lidí, šest z nich se zranilo, většinou utrpěli popáleniny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…