Rusové si berou studenty jako rukojmí. Ne my. Langšádlová podpořila MZV

03.09.2021 21:28

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová vyjádřila podporu českému Ministerstvu zahraničí ve sporu s ruským velvyslanectvím. To českou stranu obviňuje z uzavření střední školy při ruském velvyslanectví v Praze a obviňuje jej, že dělá ze studentů „rukojmí“. Dle poslankyně je ale situace opačná, než jak ji země interpretuje. Neexistuje dle jejího názoru důvod pro to, abychom měli k ruským vyučujícím speciální přístup.

Rusové si berou studenty jako rukojmí. Ne my. Langšádlová podpořila MZV
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová

Anketa

Kdo byl vítězem středeční debaty na CNN Prima News?

81%
3%
hlasovalo: 7979 lidí
Poslankyně TOP 09 naráží na požadavky ruského velvyslanectví, které po české straně požadovalo „normální fungování“ své střední školy při ruském velvyslanectví v Praze. Už na jaře přitom česká diplomacie uvedla, že učitelé a další personál si musí zažádat o pobytové tituly a řádně pracovat na území České republiky, jako je tomu v případě všech mezinárodních škol; Rusko však neučinilo žádné potřebné kroky.

Budoucnost fungování školy se začala řešit zejména po diplomatické roztržce mezi ČR a Ruskem, která byla vyústěním zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Velvyslanectví země odmítá, že by za zavření střední školy, která při něm fungovala, mohlo Rusko. Škola byla zavřena z důvodu, že učitelé, kteří na ní působili, byli akreditovanými pracovníky velvyslanectví. To, že byl počet pracovníků ambasády snížen, de facto znamená, že na škole nemá kdo učit. Podle Rusů se „děti staly rukojmími destruktivního chování“ českého resortu zahraničí, a to i přesto, že podle MZV velvyslanectví žádné kroky neučinilo a odmítlo i zprostředkování schůzky s pracovníky Ministerstva školství.

Ruská obvinění poslankyně odmítá. „V České republice působí 19 zahraničních škol, 18 z nich je v souladu s českým právem, ta ruská nikoliv. Místo toho, aby se to Rusko snažilo napravit a umožnit studentům střední školy při ruském velvyslanectví stabilní studium, vzalo si je jako rukojmí a vyžaduje udělení diplomatických pasů pro učitele, k čemuž není žádný důvod,“ zaujala stanovisko Langšádlová.

Česká strana podle ní musí na svém názoru trvat a tlak Ruska ustát. „Nikdo z učitelů zbylých zahraničních škol nemá diplomatické krytí, a není žádný důvod, aby to zrovna ta ruská škola musela mít,“ vyjádřila se na svém facebooku.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…