Rusové sice oficiálně v Sýrii nebojují, zato tam umírají

29.09.2015 23:15

I přes tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že se Rusko v Sýrii neúčastní pozemních operací, došlo k prvnímu úmrtí ruského občana na území Sýrie. Byl jím Maxim Trifonov, šestadvacetiletý mladík, který se účastnil i bojů na Ukrajině, kde byl členem Luhanských lidových milic. Ty jsou známé tím, že jejich členové jsou ruští pravicoví extremisté. Informuje Aktuálně.cz.

Rusové sice oficiálně v Sýrii nebojují, zato tam umírají
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Rusko popírá, že by se účastnilo bojů v Sýrii, pravda je však taková, že někteří Rusové již neoficiálně bojují na straně syrské armády. A nyní došlo k prvnímu potvrzenému úmrtí ruského ozbrojence.

Tím byl Maxim Trifonov, který se dříve účastnil ukrajinského konfliktu na straně proruských separatistů. Zemřel v noci 22. září a stalo se tak nedaleko mostu přes řeku Eufrat. Vozidlo, ve kterém jel s „dalšími proasadovskými ozbrojenci“, zabloudilo a následně pravděpodobně najelo na bombu, kterou dálkově odpálili islámští radikálové.

Trifonov dříve působil v jednotce Ratibor, která spadala pod samozvanou Luhanskou lidovou republiku. Do Sýrie údajně vyrazil 16. září, alespoň podle svého twitterového účtu. „Víte, jaký je rozdíl mezi Islámským státem a Ukrajinci? Pro mě žádný. Oba chtějí zabíjet,“ napsal Trifonov už přímo ze Sýrie.

Jeden z Trifonovových přátel, Anton, řekl, že zná více dobrovolníků, kteří odjeli bojovat proti ISIS. „Do Sýrie jedou kvůli obraně našich geopolitických zájmů. Lidé tam mají normální výcvik, výzbroj a dobře jim platí,“ uvedl Anton.

Podle ukrajinského poslance a vojenského analytika Dmytra Tymčuka do Sýrie jezdí někteří dobrovolně, jiní z rozkazu. „Velení praporu ruských žoldáků Don dostalo příkaz přesunout 190 lidí z jednotky na ruské území a k následnému vyslání do Sýrie,“ uvedl Tymčuk.

Skutečný počet ruských vojáků či dobrovolníků, kteří bojují na straně syrské armády, však znám není. Údajně jde o několik set veteránů bojů na Ukrajině. Přesnější odhady jsou však v případě těch, kteří bojují proti Asadovi.

Podle tajné služby FSB se k Islámskému státu připojilo zhruba 2 400 Rusů. Informaci sdělil médiím náměstek ředitele FSB Sergej Smirnov na konci září. Předchozí odhady z jara počítaly se 1 700 bojovníky, je tedy zřejmé, že číslo stále roste.

Podle FSB je velkým problémem skutečnost, že Islámský stát rozšiřuje svoje působení i do jiných teroristických organizací. Jednou z nich je Imarat Kavkaz, radikální islámská organizace, která bojuje proti vládním silám na Kavkazu. „Někteří polní velitelé Imaratu Kavkaz přísahali věrnost Islámskému státu,“ řekl Smirnov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…