Rusové šíří mediální teror, varuje Zelenskyj

17.07.2022 8:13 | Ze sítí

Buďte opatrní, buďte obezřetní! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se obrátil na své spoluobčany a důrazně je žádá, aby si velmi dávali pozor na to, jaké informace šíří po internetu a jaké informace sdílejí na sociálních sítích. Všichni Ukrajinci by měli mít podle prezidenta na paměti, že Rusové páchají na Ukrajině nejen klasické teroristické zločiny, ale na plné obrátky nechávají běžet i mediální teror.

Rusové šíří mediální teror, varuje Zelenskyj
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Před více než 30 lety Ukrajina schválila deklaraci vlastní nezávislosti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poznamenal, že při pohledu na současnou situaci, na ruskou válku proti Ukrajině, která trvá již více než 140 dní, se zdá, že tehdy před třiceti lety se Ukrajina měla víc snažit sehnat záruky své bezpečnosti. Ale Zelenskyj jedním dechem dodal, že i před těmi více než třiceti lety šlo o naprosto přelomový moment v ukrajinské historii. Vzhledem k této deklaraci nezávislosti má dnes Ukrajina nejen morální právo, ale také právní základ pro to, aby mohla trvat na tom, že není specifickou součástí Ruska, jak dnes často prohlašují ruská státní média.

„Všichni si musíme uvědomit cenu chyb a neshod, které předchozím generacím ztěžovaly dosažení dnešních výsledků. Musíme si uvědomit, kolik toho musel náš lid podstoupit, než bylo možné obnovit suverenitu a nezávislost Ukrajiny. Naše doba však ke všemu, co cesta rozbrázděná učí, přidala ještě jednu věc. Velmi důležitou věc, na které dříve tolik nezáleželo. Nikdy v minulosti tolik jako nyní nezáleželo na schopnosti Ukrajinců být velmi opatrní a obezřetní v informační oblasti. I dnešek ukázal, jak je důležité, abychom dbali na Ukrajinu a na sebe navzájem v tom, co říkáme a jak prožíváme tuto dobu. Kolik lidí dnes vyděsil fake o masivním ruském raketovém útoku na Ukrajinu? Po tom všem, co se stalo v předchozích týdnech. Po Dnipru, Vinnycji, Chasiv Jaru a dalších... Kolik bolestí hlavy každý den způsobuje produkce hrůzostrašných příběhů od ruských propagandistů a úředníků... Kolik problémů si Ukrajinci vytvářejí sami tím, že věří jakémukoli anonymnímu zdroji... Někdy to nabývá přímo nezdravých podob, když sociální sítě a weby záměrně cpou falešné informace z Ruska, jejichž účel je jediný – přidat k raketovému a dělostřeleckému teroru proti naší zemi ještě mediální teror,“ varoval Zelenskyj.

Ukrajinci by si u celé řady informací měli položit otázku, nakolik jejich zveřejnění pomůže vítězství Ukrajiny. A pokud uveřejnění takové informace vítězství Ukrajiny opravdu pomůže, tak pak je dobré ji zveřejnit. V opačném případě je podle Zelenského lepší různé informace dál nešířit.

„Někdy mediální zbraně dokážou víc než zbraně konvenční. Je zřejmé, že žádným raketám a dělostřelectvu Ruska se nepodaří rozbít naši jednotu a svést nás z naší cesty. A stejně tak by mělo být zřejmé, že ukrajinskou jednotu nelze zlomit lží nebo zastrašováním, falešnými informacemi nebo konspiračními teoriemi,“ pravil ukrajinský prezident.

Ale aby Ukrajina opravdu uspěla, musí podle Zelenského zůstat jednotní a v boji za svobodu své země táhnout za jeden provaz. Zelenskyj poděkoval všem svým spoluobčanům za to, že to dělají.

Pak už se jen tradičně rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…