Rusové šturmují na Donbasu. Ale je zle kvůli Chersonu

15.11.2022 9:05

Ruští vojenští blogeří zuří. Pondělní návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Chersonu na ně působila jako červený hadr na býka. Pustili se do ostré kritiky ruských ozbrojených sil. Podle Institutu pro studium války v Moskvě stále nabírá na síle hlas Jevgenije Prigožina, tvůrce soukromé armády tzv. Wagnerovců. Mezitím se k válce na Ukrajině vyjádřili i čínský prezident Si Ťin-pching a americký prezident Joe Biden. Každý trochu jinak. Jednali spolu také ruští a američtí špioni.

Rusové šturmují na Donbasu. Ale je zle kvůli Chersonu
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí

Americký Institut pro studium války (ISW) napsal, že pondělní návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Chersonu působila na ruské válečné blogery jako červený hadr na býka.

„Váleční blogeři se chopili návštěvy ukrajinského prezidenta v Chersonu ze 14. listopadu, a kritizovali výkony ruské armády ostřeji než dřív, během ruského stažení z pravého břehu Chersonské oblasti,“ napsal institut.     

Upozornil také, že o co defenzivnější jsou Rusové v Chersonské oblasti, o to důraznější akce podnikají v Doněcké oblasti.

„Tvůrce soukromé armády Wagnerovců Jevgenij Prigožin se v Rusku nadále etabluje jako vysoce nezávislý stalinistický válečník a stává se významnou postavou nacionalistické pro-válečné komunity,“ pokračoval ISW.

ISW informuje

ISW informuje

 

Ruské síly mezitím pokračují v evakuaci a nucené deportaci obyvatel dál od pravého břehu Dněpru blíže ke hranicích Ruska. A mezitím ruský prezident Vladimir Putin „podepsal další dekrety, které zpřesňují mobilizační protokoly a rozšiřují ustanovení o vojenském náboru, pravděpodobně v pokračující snaze posílit ruské válečné úsilí,“ upozornil institut.

Ruská strana také tvrdí, že se ukrajinské ozbrojené síly snaží překročit řeku a na pravém břehu dál tlačit na ruskou armádu.

ISW informuje

 

ISW informuje

ISW informuje

Mezitím se k válce na Ukrajině vyjádřili i čínský prezident Si Ťin-pching a americký prezident Joe Biden. Každý trochu jinak.

Americká zpravodajská stanice CNN s odvoláním na čínskou televizi CCTV upozornila, že čínský prezident a šéf komunistické strany Číny Si znovu vyzval k mírovým jednáním o Ukrajině, ale vyhnul se odsouzení Ruska.

„Si zdůraznil, že postoj Číny k ukrajinské krizi je jasný a konzistentní a zasazuje se o příměří, zastavení války a mírové rozhovory," uvádí se v záznamu z bilaterálního setkání čínského vůdce a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který zveřejnila státní televizní stanice CCTV.

„Ačkoli Čína důsledně vyzývá k ukončení nepřátelských akcí na Ukrajině, odmítá odsoudit ruskou invazi. Místo toho Peking vyzval k uznání ‚legitimních bezpečnostních zájmů všech stran‘, přičemž z konfliktu obvinil USA a NATO. ... Peking dosud neposkytl Moskvě přímou vojenskou ani finanční pomoc, která by mohla vyvolat sankce ze strany Washingtonu. Čínská státní média mezitím již dříve informovala o Siově podpoře mezinárodních mírových rozhovorů jako mechanismu pro ukončení války,“ doplnila CNN.

Naproti tomu americký prezident Joe Biden využil summit G20 na Bali k tomu, aby světové společenství motivoval k pomoci Ukrajině při obraně své vlasti před ruskou invazí.

„Očekává se, že většina členů G20 se podepíše pod prohlášení odsuzující ruskou válku na Ukrajině ‚a lidské utrpení, které způsobila jak Ukrajincům, tak rodinám v rozvojovém světě, které v jejím důsledku čelí nedostatku potravin a pohonných hmot‘, uvedl vysoký představitel administrativy. Takové vyjádření odsouzení bylo dílem několikaměsíční diplomacie mezi vedoucími představiteli skupiny G20. Zatím však není jasné, které země se k prohlášení přesně připojí,“ uvedla CNN.

Ačkoli je skupina G20 složena ze světových mocností, které ve své většině podpořily Ukrajinu během války, patří do ní i další země, které na ruskou agresi reagovaly vlažně - včetně Indie, Číny, Saúdské Arábie a Indonésie,

Americký prezident a čínský vůdce se podle britského BBC shodli na tom, že válka nesmí přerůst ve válku jadernou. Tu podle obou prezidentů nelze vést.

Americká zpravodajská stanice také upozornila, že prozatím není domluvený žádný termín na společnou fotografii všech lídrů, což vypovídá o neshodách ve skupině G20, kam patří i Rusko. Pokud by mělo být vyloučeno, muselo by se na tom jednomyslně shodnout 19 dalších členů.

Mezitím se v tureckém hlavním městě Ankara setkali šéfové amerických a ruských špionů. BBC upozornila, že jednání mezi ředitelem CIA Williamem Burnsem a jeho protějškem Sergejem Naryškinem se uskutečnilo v pondělí.

Podle Kremlu se rozhovory uskutečnily na žádost americké strany. Bílý dům uvedl, že Burns, který byl v letech 2005 až 2008 velvyslancem USA v Rusku a hovoří rusky, nevyjednával o ukončení války. Jeho poselství se podle sídla prezidenta USA týkalo „důsledků použití jaderných zbraní Ruskem“ a rizika „eskalace strategické stability", uvedl Bílý dům v prohlášení.

V posledních měsících USA opakovaně varovaly Moskvu před použitím taktických jaderných zbraní na Ukrajině, jejichž použitím Kreml nejednou nepřímo pohrozil.

Schůzku mezi Burnsem a Naryškinem, šéfem ruské zahraniční zpravodajské služby (SVR), potvrdil mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který se od únorové invaze stal klíčovým prostředníkem mezi Ruskem a západními zeměmi.

Přesný obsah jednání v Ankaře není znám, mluvčí CIA uvedl, že o zahraničních angažmá ředitele nikdy nehovoří, ale schůzka přichází v důležitém okamžiku konfliktu po pádu Chersonu a otázce, jak bude Moskva na tento neúspěch reagovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No ti blogeři, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 15.11.2022 9:22:04
by si měli obléknout maskáče a jít bojovat. Jsou stejní jako ti mladí ukrajinští běženci v Praze v metru, demonstrující na Václaváku za Ukrajinu.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…