Ruští nacionalisté chtějí Ukrajině zase říkat Malorusko

04.07.2014 9:33

Ruský poslanec za nacionalistickou stranu Vladimira Žirinovského požádal jazykové regulátory z Ruské akademie věd o to, aby Ukrajinu v ruštině opět přejmenovali na Malorusko, jak se říkávalo této zemi od 14. století až do bolševické revoluce roku 1917.

Ruští nacionalisté chtějí Ukrajině zase říkat Malorusko
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na zdejších demonstracích se občas lidé hádají do krve

"Výraz Malorusko je záhodno využívat rovnoprávně s výrazem Ukrajina. Začít je třeba s politiky a novináři, pak se chytí i veřejnost," řekl poslanec Michail Děgťarjov listu Izvestija. Navíc prý výraz Ukrajina vymysleli a prosadili Poláci.

Avšak Leonid Krysin, který má v příslušném ústavu akademie věd na starosti moderní ruštinu, pokládá výraz Malorusko za takový archaismus, že ve srovnání s Ukrajinou opravdu zní pramálo samostatně a spíše imperiálně - a nejspíše proto se z jazyka vytratil. Opětovné oživení by tedy potřebovalo opravdu závažné argumenty. Krysin také připomněl jiného západního souseda, kterému ruský výraz Bělorusko tak vadí, že Moskva navzdory tradici a jazykovým normám v oficiálních dokumentech raději používá běloruský výraz "Belarus", aby nedráždila spojence.

Agentura Interfax dodala, že v současnosti výrazy Malorusko či Novorusko používají povstalci operující na východě Ukrajiny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…