Rusy na šibenici, vysílá dle ruské novinářky ukrajinská TV. Moskva prý válku nechce

16.04.2014 11:41

V Česku žijící ruská publicistka Natalia Sudlianko, šéfredaktorka týdeníku Pražský telegraf, se se serverem Aktuálně.cz podělila o své názory na současné dění na Ukrajině.

Rusy na šibenici, vysílá dle ruské novinářky ukrajinská TV. Moskva prý válku nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

„Vývoj je velmi podobný tomu, co bylo v době Euromajdanu v Kyjevě,“ říká na adresu protestů, které se proti kyjevské vládě ozývají zejména na východě země. „Je to spíš ze zoufalství, protože je vedení země nechce slyšet,“ vysvětluje publicistka.

V ruské komunitě v Česku se podle ní objevují jak stoupenci ruského zásahu, tak i takoví, kteří sympatizují s kyjevskou vládou. I v Rusku podle ní existují lidé, kteří by podepsali názor, že Putin je fašista. Jiní však považují jeho řešení ukrajinské krize za jediné možné.

Lidé na východě Ukrajiny dnes podle Sudlianko chtějí především více mluvit do dění ve své zemi, a hlavním požadavkem je federalizace Ukrajiny. „Za současného stavu je velký tlak na to, aby Ukrajina zůstala unitárním státem. Asi nevidí jiný způsob, jak vyjádřit svůj názor,“ myslí si publicistka.

„Stejně jako při Euromajdanu nechtěl protestující slyšet tehdejší prezident Viktor Janukovyč, současná ukrajinská vláda nechce slyšet lidi z východu Ukrajiny. Je to situace, která mi připadá naprosto symetrická,“ dodává šéfredaktorka. Podobnost lze podle ni najít i v chování extremistů. Zatímco dříve radikální skupiny protestující proti prezidentu Janukovyčovi přepadaly policejní služebny na západě země a získávaly z nich zbraně, nyní se totéž děje v opačném gardu na východě.  

Situaci podle ní komplikuje i skutečné vyostření protiruských nálad na Ukrajině, a to včetně sdělovacích prostředků. „Na ukrajinských televizních kanálech se vysílají pořady, v nichž jsou slyšet otevřené urážky národního cítění ruských obyvatel. Příslušníci Pravého sektoru pak provolávají hesla jako Moskaly na nože nebo Moskaljaku na hilljaku, tedy Rusy na šibenici,“ líčí novinářka.

Samo Rusko podle ní nebude mít zájem na východě Ukrajiny vojensky zasahovat. „Není v zájmu Moskvy mít na svých hranicích obdobu někdejší Jugoslávie,“ ujistila. To však nevylučuje morální, ekonomickou a diplomatickou podporu obyvatel, z nichž někteří dokonce mají ruské občanství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…