Různí ekonomové říkali, že přijde Armagedon... Firmy žádné propouštění nechystají, mával Jurečka na Primě průzkumem

20.01.2023 8:37 | Ze sítí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a předseda ČSSD Michal Šmarda diskutovali v pořadu 360° na CNN Prima News moderátorky Pavlíny Wolfové o dopadu energetické krize na naše firmy. Jurečka vidí situaci pozitivně, české firmy prý propouštění neplánují, naopak chtějí kvalifikované pracovníky nabírat. To ale chtějí už dlouhá léta, kvalifikovaní lidé ale chybí obecně. Jurečkovo prohlášení ohledně současné ekonomické situace vás po jeho vyjádřeních možná překvapí.

Různí ekonomové říkali, že přijde Armagedon... Firmy žádné propouštění nechystají, mával Jurečka na Primě průzkumem
Foto: Repro CNN Prima
Popisek: Logo kanálu CNN Prima News

Ministr Jurečka se také vymezil proti predikcím části odborníků, že v roce 2023 přijde útlum, nastane propouštění a sociální napětí.  

„Určitou kritiku odmítám od doby, co různí ekonomové říkali, že přijde armagedon a bude se masově propouštět. Přes 40 tisíc firem nám odpovědělo na rozsáhlý průzkum způsobem, že většina z nich to neplánuje, chystá se naopak nabírat. Chtějí zvyšovat mzdy průměrně až o 10 procent. Firmy jsou také spokojené se zaměstnanci, kteří do ČR uprchli z Ukrajiny,“ řekl ministr práce moderátorce Wolfové na CNN Prima News.

Podle jeho slov si vláda Petra Fialy zadala průzkum z něhož vyplynulo, že asi 80 procent zaměstnavatelů považuje svoji současnou situaci za dobrou i s ohledem na probíhající krizi.

Na druhou stranu ale dodal, že 30 procent zaměstnavatelů očekává zhoršení svého hospodářského výsledku.

Z vládního průzkumu prý také plyne, že propouštění plánuje 11 procent zaměstnavatelů a to převážně na pozicích, které vyžadují nízkou nebo žádnou kvalifikaci.

Téměř 80 procent firem se ale chystá zaměstnance naopak nabírat. Stále prý pociťují nedostatek kvalifikovaných specialistů.

Tady je třeba ale dodat, že nedostatek kvalifikovaných specialistů avizují firmy dlouhodobě a to bez ohledu na to, zda se nacházejí uprostřed krize, či prosperity a jejich nabírání plánují prakticky pořád, opět bez ohledu na okolnosti. Situace v této oblasti tedy nemá se současnou krizí nic společného.

Jurečkův optimismus ale nesdílel jeho kolega ze zmíněné debaty, předseda ČSSD Michal Šmarda.

„Vláda zastropováním cen vyřešila mnoho problémů, ale pozdě. Ten způsob je nákladný a dlouhodobě neudržitelný. Lidé mají proto stále strach. Doufám, že vláda nalezne odvahu a udělá radikální kroky, abychom se z krize dostali. Zdánlivý úspěch je zatím vykoupený za cenu dvojnásobné inflace a brutálního schodku státního rozpočtu. To je to cesta do pekla,“ nechal se slyšet starosta Nového Města na Moravě.

A jako spousta tuzemských ekonomů poukázal na to, že by se vláda měla věnovat změně daňového systému a důchodové reformě.

Ministr v odpovědi na Šmardovo doporučení poněkud překvapil pohledem, který naznačil, že dosáhl na vavříny vítězství.

„Nespím na vavřínech. Nic nepodceňujeme a situaci řešíme. Na rozdíl třeba od Polska či Maďarska jsme v době krize dokázali zachovat chladnou hlavu a vyplatilo se nám to. Teď máme nejnižší ceny plynu za posledních asi 15 měsíců a plné zásobníky. Nyní investujeme do dlouhodobých řešení,“ chlubil se Jurečka, aniž by zmínil, že současné ceny plynu jsou již pod hranicí cen předválečných.

Nezmínil ani ceny elektřiny, které máme na rozdíl od jím jmenovaného Maďarska a Polska suverénně nejvyšší v Evropě.

Překvapilo i další konstatování zmíněného člena Fialovy vlády, kdy se po výčtu úspěchů a toho, jak on i vláda pracují a firmám se daří, vyjádřil k současné ekonomické situaci s tím, že „začíná být mírným optimistou“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…