Rychetský na ČT: Možná by bylo lepší dorovnat platy zpětně všem...

05.02.2015 19:13

Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský zavítal do čtvrtečního Interview ČT24. Vyjadřoval se i k žalobám soudců, kteří se domáhají zvýšení svých platů. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) se proti tomu hodlá bránit právě u Ústavního soudu. Hraje se až o pět miliard korun. Podle Rychetského je vedlejší, jestli na to vláda má dost peněz nebo ne, rozhodující je jiná věc.

Rychetský na ČT: Možná by bylo lepší dorovnat platy zpětně všem...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Nejvyšší soud konstatoval, že stát v minulých letech vypočítával platy soudcům a státním zástupcům špatně. Má to napravit, a to i zpětně. Státní kasu to může přijít až na pět miliard korun. Vláda se hodlá bránit u Ústavního soudu, ale Rychetský hned v úvodu zapochyboval, zda to bude možné.

"Mohu celkem otevřeně sdělit, že je to velice sporná věc," zdůraznil hned v úvodu Rychetský. Budeme-li vycházet z judikatury ÚS, tak soud jednoznačně vyloučil, aby se vláda obracela na soud ve věcech, které sama rozhodla. Jenže tady je to sporné, protože je vláda jen jednou stranou sporu v majetkové otázce. Je také otázka, zda vláda bude muset dorovnat platy všem soudcům a státním zástupcům, nebo jen těm, kteří zažalují stát a ve sporu zvítězí.

Stát rozhodl o platech soudců a pak to sám nedodržoval

Má soudce zajímat, jestli na to stát má nebo nemá? "Já myslím, že je to sekundární. Rozhodující je otázka, jestli stát udělal chybu," mínil Rychetský. Poukázal také na to, že zákon o platech soudců byl přijat už v roce 1995 a chybou státu bylo, že ho nedodržoval.

Za pozornost stojí i otázka, zda bude možné dorovnávat platy soudců i zpětně. Podle Rychetského je třeba říci, že ti, kteří zažalovali svůj stát až teď a nikoli už před lety, neměli by dostat plat zpětně. Soudci, kteří byli "drzejší" a zažalovali vlastní stát, by mohli plat dostat dorovnaný i zpětně. Rychetský se proto zamýšlel nad otázkou, zda by bylo lepší navýšit platy zpětně všem, aby to nevyvolávalo určité napětí.

V závěru pořadu Rychetský prozradil, že hodlá ve funkci skončit nejpozději v roce 2017 a tedy neusilovat o obhajobu svého mandátu. Byl by přitom potěšen, kdyby i po jeho odchodu ÚS kontinuálně fungoval, bez nějakých otřesů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …