Rychle na Václavák! Chvilkaři spěchají na pomoc Fialovi. Co to znamená? Bobošíková má souvislosti

18.10.2022 22:29 | Ze sítí

S blížící se demonstrací za demisi vlády, chystanou na 28. října na Václavském náměstí, stoupají podle Jany Bobošíkové z Aby bylo jasno mezi vládními politiky obavy. Bojí se podle jejích slov hněvu občanů, a to tak, že o dva dny později na stejné místo svolává demonstraci i Milion chvilek pro demokracii. Moderátorka zmiňuje prezidentovu ústavní pravomoc odvolat premiéra.

Rychle na Václavák! Chvilkaři spěchají na pomoc Fialovi. Co to znamená? Bobošíková má souvislosti
Foto: Archiv Jany Bobošíkové
Popisek: Jana Bobošíková

„Vládní politici a poradci jsou čím dál agresivnější. Teče jim do bot, protože občané začali dávat najevo, že si nenechají všechno líbit. A tak každý, kdo jde demonstrovat na Václavské náměstí, je podle nich proruský, podporuje Putina, lumpy a masové vrahy. A lidé s exekucemi jsou prý spodina společnosti,“ říká úvodem pořadu Bobošíková.

Tvrzení, že se vláda bojí hněvu občanů, opírá moderátorka o neveřejné komunikační doporučení Rakušanova krizového informačního týmu na Ministerstvu vnitra. Resort za první významný varovný signál považoval demonstraci Česká republika na 1. místě, která se uskutečnila 3. září v Praze. „Podle Rakušana se na ní nesešlo 70 tisíc lidí, jak tvrdil policejní odhad, ale 100 tisíc lidí. Podle premiéra Fialy ji svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci,“ uvedla Bobošíková.

A zmínila i druhou velkou, neméně početnou demonstraci Česká republika na 1. místě z 28. září. „Tu už někteří vládní politici a jejich poradci nahlas označují za vysloveně proruskou,“ dodala. Poukázala například na výrok senátorky Miroslavy Němcové (ODS) nebo Petra Koláře, diplomata, poradce předsedy Senátu a spolupracovníka kandidáta na prezidenta generála Petra Pavla. Ten uvedl, že by se s demonstranty nemělo mluvit, ale stát by jim měl „vyhrožovat postihy, pokud budou podporovat válečné zločiny a genocidu“.

Po druhé demonstraci Česká republika na 1. místě se podle Bobošíkové staly tři zásadní věci: „Za prvé Fialova koalice drtivě uspěla v senátních volbách a jásala, že má důvěru občanů. Za druhé na demonstraci pořádané odboráři na Václavském náměstí přišlo jen několik tisíc občanů. A za třetí se rozhádali organizátoři obřích demonstrací ze září.“

Organizátoři se však opět dali dohromady a minulý týden společně do kanceláře prezidenta předali petici s desítkami tisíc podpisů za odvolání vlády a za vypsání předčasných voleb. Na 28. října také svolali na Václavské náměstí další velmi obávanou demonstraci s požadavkem na demisi vlády.

Miloš Zeman má jako prezident možnost odvolat premiéra bez podmínek, pokračuje Bobošíková. „Jeho ústavní pravomoc odvolat premiéra bez podmínek potvrdil i významný ústavní právník Jan Kudrna,“ podotýká.

Podle organizátora Jana Vrábela vláda nesplnila své zákonné povinnosti, a sice zajistit bezpečnost občanů České republiky a zajistit bezpečnost země. „V tom vláda selhala,“ uvedl před novináři. Svolavatelé se také domnívají, že v rámci rusko-ukrajinského konfliktu česká vláda svou politikou udělá z České republiky jeden z terčů ruské agrese, volají proto po míru. „Ani Rusko, ani Ukrajina nemají pravdu. Kdo má pravdu, jsou lidé, kteří říkají, že potřebujeme mír,“ dodal Vrabel.

„Tak nevím, zda je toto proruský postoj, mně spíše připadá jako promírový a protiválečný,“ okomentovala Jana Bobošíková vyjádření organizátorů protivládních demonstrací.

Aktivity svolavatelů nenechávají klidné nejen Rakušanovy úředníky, ale i spolek Milion chvilek, jak Bobošíková podotýká, který Fialově vládě nepochybně fandí. Chvilkaři se zaktivizovali a také svolávají občany na Václavské náměstí v neděli 30. října, jen dva dny poté, kdy má proběhnout třetí demonstrace za odvolání vlády. Občany chvilkaři svolávají do ulic ne proti vládě, ne proti válce, ne proti drahotě, ale proti strachu,“ dodává moderátorka.

„Situace ve společnosti musí být opravdu výbušná, když Milion chvilek najednou spěchá na Václavské náměstí pomáhat pětikoaličnímu Fialovu kabinetu. Pod uklidňujícím heslem ‚zvládneme to‘, známém od Angely Merkelové, chce Milion chvilek přenést do společnosti vědomí, že se postavíme za demokracii, za Ukrajinu a že krizi překonáme.

Svolavatele demonstrací Česká republika na 1. místě chvilkaři v souladu s politikou vládní koalice označují za ‚proruské obchodníky se strachem, kteří soustavně podkopávají demokratické hodnoty a radikalizují společnost‘,“ uzavřela Jana Bobošíková, která je sama velmi zvědavá, při jaké demonstraci se v centru Prahy v následujících týdnech sejde více lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…