Rýpnutí do Štrasburku. Vondra srovnával počty nakažených a mrtvých. A má něco pro kuřáky

16.04.2020 21:38

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) sleduje vývoj koronavirové pandemie v Evropě. Informuje, že Belgie dnes překonala v počtu obětí covid-19 na obyvatele Španělsko i Itálii. V kontextu s tím zmínil i Francii, rýpl si, že nejhorší situace je právě v sídle Evropského parlamentu – ve Štrasburku. V neposlední řadě zmínil data potvrzující jeho domněnku, že virům nedělá dobře kouření cigaret.

Rýpnutí do Štrasburku. Vondra srovnával počty nakažených a mrtvých. A má něco pro kuřáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
Pro přesný vývoj potvrzených počtů nakažení koronavirem v číslech odkázal Vondra na stránky https://www.worldometers.info/coronavirus/, které ukazují, že v Belgii ke čtvrtku na nemoc covid-19 zemřelo 419 lidí na milion obyvatel.

Překonala tak počet úmrtí ve Španělsku, které hlásí 409 úmrtí na milion obyvatel, a Itálii, kde je na každý milion obyvatel připadá 358 obětí.

Belgie celkově eviduje počet 34 808 infikovaných lidí. Nemoci dosud podlehlo 4 857 lidí. V Itálii je počet potvrzených případů nakažení ke čtvrtku 165 155, z nichž 21 645 nemoci již podlehlo. Španělsko eviduje celkem 182 816 nakažených lidí koronavirem SARS-CoV-2, způsobujícím nemoc covid-19, které tam podlehlo dosud 19 130 lidí.

Následně Vondra uvedl, že nejhorší situace je tam, kde sídlí Evropský parlament. „Nejhorší situace ve Francii je ve Štrasburku. Tam sídlí EP,“ nezapomněl podotknout ve svém tweetu.

Tématu pandemie se věnoval i ve svém dalším příspěvku, v němž informuje, že kouření může do jisté míry pomáhat v boji proti virům.

„Kouření v zápase s chřipkou nevadí. Naopak viry potlačuje...“ píše Vondra ke sdílenému článku s daty z New Yorku i z Číny o  nemoci covid-19, která potvrzují to, co si prý myslí již dávno.

Profesor Francois Balloux, přední odborník na infekční choroby z University College London, sdělil, že existují „bizarně silné“ důkazy, že by mohla být pravda, že kouření chrání před viry, stojí v textu. Také údaje z několika čínských studií uvádějí, že mezi pacienty s covidem-19 byl daleko menší počet kuřáků.

Další studie amerických středisek pro kontrolu nemocí s více než 7000 lidmi, kteří byli pozitivně testováni na koronaviry, zjistila, že pouze 1,3 % z nich byli kuřáci – oproti 14 % všech Američanů, kteří kouří.

Podle vědců však důkaz o jakémkoli účinku na onemocnění covid-19 v obou směrech zatím chybí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…