S ČSSD bychom vládnout mohli, říká Kalousek

07.04.2012 13:50

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek připouští, že by jeho strana mohla po případných předčasných volbách vytvořit koalici s ČSSD. Součet hlasů sociální demokracie a KSČM ve sněmovně by ovšem nesměl dávat většinu. V takovém případě by TOP 09 pouze tolerovala menšinovou vládu ČSSD. Kalousek to řekl Lidovým novinám.

S ČSSD bychom vládnout mohli, říká Kalousek
Foto: hns
Popisek: Ministr Kalousek s Bohuslavem Sobotkou o Euru

"Sociální demokracie je stranou, s níž si lze představit koaliční vládu. Sice velmi obtížně, ale lze," sdělil Kalousek LN. Volby jsou podle něj ale stále ještě horším řešením než pokračování současné vlády. Podle Kalouska by vláda v případě nových voleb propásla šanci prosadit některé "životně důležité" reformy, které byly 15 let odkládány.

Budeme hledat programovou shodu, uvedl Sobotka

O budoucnosti vlády se bude rozhodovat v úterý. Pokud se ODS a TOP 09 s VV nedomluví, čekají zemi předčasné volby. Podmínkou ze strany ODS a TOP 09 je dohoda na rozpočtových škrtech, které srazí deficit rozpočtu v příštím roce pod tři procenta. Podle průzkumů by nyní volby vyhrála ČSSD. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka možnost koalice s TOP 09 připustil.

"Budeme hledat programově blízké strany. To je u TOP 09 složité třeba v daňové oblasti, protože chceme zrušit řadu věcí, které v této vládě schválila: Třeba možnost platit část povinných odvodů na důchod na soukromý účet," řekl LN Sobotka s tím, že společné zájmy vidí například v zahraniční politice. ČSSD i TOP 09 chtějí, aby se ČR přidala k evropskému paktu o rozpočtové zodpovědnosti.

Kalousek by ale koalici vytvořil, jen pokud by součet hlasů ČSSD a komunistů ve sněmovně nebyl vyšší než 100. V opačném případě má strach, že by se TOP 09 stala rukojmím ČSSD, která by za zády hlasovala s komunisty. V takovém případě by TOP 09 sociálním demokratům pouze nabídla toleranci jejich menšinové vlády.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …