S Piráty zbavit politiku populismu a extremismu, vyzývá profesor Fiala. Jsou nová levice, ale to není nic špatného

23.08.2021 18:36 | Rozhovor

Šéf ODS Petr Fiala se v dnešním rozhovoru pro Právo mimo jiné vyjádřil také k Pirátům. Podle jeho slov jsou sice nová levice, ale je možné s nimi změnit politiku. Odmítl také povolební spolupráci s ANO.

S Piráty zbavit politiku populismu a extremismu, vyzývá profesor Fiala. Jsou nová levice, ale to není nic špatného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

V rozhovoru šéf ODS odmítl, že by jeho strana vstoupila do vlády s ANO. „Nebudeme vládnout s populisty, kteří zavlekli zemi do těchto problémů, to nedává vůbec žádný smysl,“ uvedl Fiala a zkritizoval hnutí ANO, že je hnutím jednoho muže – Andreje Babiše. 

„Za politiky ANO extrémně roste zadlužení, zdražuje se, není tu perspektiva pro mladé lidi, nestavějí se byty ani silnice v době ekonomického růstu. Je tu spousta velkých problémů, které způsobila vláda Andreje Babiše a ČSSD ve spolupráci s komunisty. Tato populistická politika je nejen nebezpečná v tom, že rozděluje společnost a je založena na lži, ale také neperspektivní a nesmírně drahá. My nabízíme voličům změnu, to je naše zásadní sdělení. Chceme odpovědnou politiku a ta se nedá dělat s populisty. Tohle pro nás není téma,“ podotkl dále Fiala.

Když se pak vyjadřoval k Pirátům, uvedl, že strana představuje novou levici. „Je to evidentní a není to ani urážlivé. Rozdíly mezi námi jsou. To neznamená, že nejsme schopni dosáhnout změny české politiky, kterou strašně potřebujeme, a zbavit se populismu a hrozby extremismu,“ dodal Fiala.

ODS také kritizuje vládu za to, že nezvládla pandemii covidu. Jak se podle Fialy připravit na podzim, kdy podle všeho infekce opět zesílí? „Na podzim se musíme připravit. Zdaleka nemáme vyhráno, nové varianty se šíří a jedinou účinnou pomoc představuje očkování. Vláda s kampaní na očkování zaspala, takže dnes zde nemáme dostatečnou proočkovanost, nedosáhli jsme kolektivní imunity. Na pořadu dne je otázka, jak to bude s dětmi a nástupem do školy. Náš AntiCovid tým k tomu dal několik doporučení. Nesmí se opakovat zavírání škol, ty škody jsou obrovské. Nesmíme také postupovat cestou plošných zákazů, a to ani kdyby se začala šířit nebezpečnější varianta. Musíme to řešit mnohem inteligentněji a lokálně. Některé kroky vlády veřejnost jen znejisťují, jako například že nebudou testy zadarmo. Není možné zrušit podporu testování ve chvíli, kdy nemáme dostatečnou proočkovanost. Doufám, že se podaří zajistit testy do škol, a především je třeba používat hlavně PCR testy,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…