S českým velvyslancem v Pekingu už nikdo nepromluví, odhaduje expertka důsledky Vystrčilovy cesty

25.08.2020 18:35

Podle Ivany Karáskové z Asociace pro mezinárodní otázky nebude mít návštěva předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan žádné hlubší dopady na Českou republiku ze strany Číny. Pocítí to podle ní primárně jen český velvyslanec v Pekingu Vladimír Tomšík, se kterým se nebude chtít nikdo bavit. „Bude jedno, jestli sedí v Pekingu, nebo na Marsu. Nikdo se s ním nebude chtít setkat,“ myslí si Karásková.

S českým velvyslancem v Pekingu už nikdo nepromluví, odhaduje expertka důsledky Vystrčilovy cesty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Karásková vysvětluje, že kolem Vystrčilovy cesty na Tchaj-wan vzniká zbytečně atmosféra strachu z postihů, které na Českou republiku uvalí Čína. „Čínská přítomnost v našem regionu je nadhodnocena,“ uvedla Karásková podle informací serveru iDNES.cz. Analytička to prohlásila u příležitosti vydání publikace „Cukr a bič: nástroje prosazování čínského vlivu v České republice“.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Čína je podle Karáskové České republice příliš vzdálená jak geograficky, tak politicky. Reálně tak pro Peking neexistuje moc možností, jak Česko trestat za to, že se nechová podle jejích představ. Stejný názor má i ekonom Vilém Semerák, podle nějž bude maximální ekonomický dopad v případě úplného čínského embarga jen necelé procento HDP.

„K čemu může Čína sáhnout? Nejpravděpodobnější reakce je zakleknutí a hrozba podobného jednání pro vybrané české firmy působící v Číně, neformální embargo zacílené na vybrané vlivnější exportéry či firmy se známou značkou, cestovní omezení pro vybrané české subjekty či omezení pro budoucí cesty čínských turistů do České republiky,“ uvedl Semerák.

Čína je podle Semeráka z ekonomického pohledu pro Česko nevýznamná, podílí se jen z 0,42 procenta na zahraničních investicích v Česku. Vývoz do Číny se pohybuje zhruba na 1,5 procenta a již několik let stagnuje.

„Celkové makroekonomické dopady budou zřejmě relativně malé a zvládnutelné. Budeme ale také zřejmě čelit značnému mediálnímu úsilí tyto dopady patřičně zveličit,“ uvedl analytik.

Vystrčil podnikne cestu na Tchaj-wan v sobotu, kromě něj bude součástí delegace také první místopředseda Senátu Jiří Růžička nebo předseda zahraničního výboru Pavel Fischer a další politici. Cesty se rovněž účastní zástupci českých firem, vědy a kultury a také vdova po Jaroslavu Kuberovi Věra Kuberová. Naplánováno je setkání jak s prezidentskou Tchaj-wanu, tak předsedou tamního parlamentu a některými ministry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…