S největším přebytkem hospodařilo ANO, největší ztrátu měla ČSSD

05.04.2018 15:52

Nejlépe ze sněmovních politických stran hospodařilo loni hnutí ANO, které zaznamenalo přebytek 143,13 milionu korun. Přispěl k tomu zejména jeho významný úspěch ve volbách, který znamenal vyšší příspěvek ze státního rozpočtu. Druzí nejúspěšnější v hospodaření byli Piráti, jimž k přebytku 49,85 milionu korun pomohla i mimořádně levná volební kampaň. S největší ztrátou hospodařila ČSSD, jejíž výdaje přesáhly příjmy o 39,82 milionu korun.

S největším přebytkem hospodařilo ANO, největší ztrátu měla ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ANO na tiskové konferenci

Ve ztrátě kromě sociálních demokratů skončila ještě TOP 09, jejíž výdaje přesáhly příjmy o 24,21 milionu korun, a hnutí STAN, které mělo ztrátu 15 000 korun. Ostatní sněmovní strany hospodařily s přebytkem: SPD měla po zdanění zisk 38,77 milionu korun, KSČM 23,42 milionu korun, ODS 22,4 milionu korun a KDU-ČSL 19,78 milionu korun.

Hospodaření politických stran významně ovlivnila kampaň, kterou vedly před loňskými volbami do Sněmovny. Výdaje na ně tvořily hlavní část nákladů u všech stran. K devadesátimilionovému zákonnému limitu se nejvíc přiblížila ČSSD, která na kampaň vynaložila 85,27 milionu korun, následovaly ANO s 83,28 milionu korun a ODS s 82,69 milionu korun. Nejlevnější kampaň měli Piráti, kteří na ni dali 16,37 milionu korun. Méně než polovinu zákonného limitu utratily také KSČM s kampaní za 28,83 milionu korun a SPD s výdaji 33,16 milionu korun.

Nízkonákladová kampaň Pirátů znamenala i to, že třetí nejúspěšnější strana vynaložila nejméně peněz na zvolení jednoho poslance. Na každý z jejích 22 mandátů připadají náklady zhruba 774 000 korun. Všechny ostatní strany daly za mandát více než milion korun. Nejdráž vyšel jeden poslanec TOP 09, když každý ze sedmi získaných mandátů připadá 10,7 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…